Katalóniában betilthatják a bikaviadalokat

Az állatok leölése nem méltó a katalán jellemhez – a spanyol tartomány parlamentje ma kezd vitát arról, betiltsák-e a bikaviadalokat Katalóniában. A kezdetben csak állatvédő akciót egyik pillanatról a másikra a függetlenségi törekvések is zászlajukra tűzték.

Különös törvényről kezd vitát pénteken Katalónia regionális parlamentje:  tiltsák-e be a ma is közkedvelt bikaviadalokat a katalán területeken vagy sem. A törvénytervezet az állatvédők kezdeményezésére született meg, de ahhoz váratlanul a nacionalista csoportok is csatlakoztak, minthogy ők az idegen spanyol hagyományt látják a viadalokban.

A parlamenti vita előjátékaként a Prou! (katalánul Elég!) nevű lobbiszervezet 180 ezer, a bikaviadalok betiltását követelő aláírást gyűjtött petíciójához. Ha a valamikor áprilisban meg is szavazza a vita nyomán benyújtandó törvényjavaslatot, és a Spanyolországban máshol – Sevillában és Pamplonában – nagy közönségcsalogatónak számító látványosságot tiltással sújtják, Barcelona egyetlen arénája is bezár. Bár az olyan előkelő, sztárként viselkedő torreádorok, mint Jose Tomas még mindig megtöltik a 19 ezres városi arénát, a katalánok már trendszerűen maradnak távol a többi hasonló eseménytől – Barcelona évek óta törekszik arra, hogy túllépjen a Madrid szabta arculaton, amelynek egyik szimbolikus eleme éppen a bikaviadal. Bejelentése szerint a Prou! más, észak-spanyolországi  tartományokban is felveti a bikaviadalok betiltását, olyanokban, ahol a jellegzetesen mediterrán hagyomány nem annyira népszerű.

A kezdetben csak állatvédő akciót a katalán függetlenségi törekvések is zászlajukra tűzték, és sokan csak azért csatlakoznak hozzá, mert elutasítják a spanyol központi hegemóniát. Egyre többen vélik úgy, a bikák leölése nem méltó a katalán jellemhez, így a témában megjelenített ideológiai töltet könnyen elérheti hatását. Ez péntektől komoly feszültségekhez vezethet a parlamentben, már csak azért is, mert sem a többségben lévő szocialisták sem a jobbközép CiU nem alakított ki egységes frakcióálláspontot, képviselői lelkiismeretére bízva a döntést.

Spanish bullfighter Jose Tomas is tossed by a bull during a bullfight at Monumental bullring in Barcelona, July 5, 2009. REUTERS/Carlos Cazalis (SPAIN ANIMALS SOCIETY IMAGES OF THE DAY)
Spanish bullfighter Jose Tomas is tossed by a bull during a bullfight at Monumental bullring in Barcelona, July 5, 2009. REUTERS/Carlos Cazalis (SPAIN ANIMALS SOCIETY IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.