Katalónia a függetlenség útjára lépett

Megállapodtak kedden az elszakadáspárti katalán pártok a függetlenségi deklarátum szövegét illetően, amelyet be kell nyújtaniuk a parlamentben, hogy mihamarabb elkezdődjön az elszakadási folyamat. 

A szeptember 27-i katalán választásokat megnyerő Junts Pel Sí (Együtt az igenért) és szövetségese, a radikális baloldali Népi Egység (CUP) által szerkesztett szöveg szerint az önálló Katalónia köztársaság lenne, s nem lennének rá érvényesek a spanyol állam intézményeinek, különösen az „illegitim” alkotmánybíróságnak a döntései – írja az El País.

A kilenc pontból álló dokumentumról vélhetően jövő héten szavaznak. A két elszakadáspárti csoport azonban világossá tette, hogy nem engedelmeskedik semmilyen jogi akadálynak, amelyet Madrid igyekszik majd a függetlenség elé gördíteni. Márpedig ehhez nem fér kétség, hiszen a spanyol kormány minden adandó alkalommal leszögezi, hogy Katalónia nem kiálthatja ki egyoldalúan a függetlenséget. Amennyiben ezt megkísérli, az alkotmánybíróság tesz róla, hogy ne járjanak sikerrel.

A belpolitikai feszültség a lehető legrosszabbkor, alig két hónappal a választások előtt éleződött ki. Ám a december 20-i voksoláson nem is annyira Mariano Rajoy konzervatív kormányfőnek van mitől tartania, hanem a Podemosnak, a Metroscopia legutóbbi felmérése szerint ugyanis a negyedik helyre csúszott. Továbbra is a Néppárt áll az élen – mögötte egy centrista kispárt, a Ciudadanos, majd a szocialisták –, de a közvélemény-kutató szerint, ha most voksolnának, egyik párt sem szerezne abszolút többséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.