'Autista konzervatívok kasztrálták Nagy-Britanniát'

Külső-belső vihart kavart David Cameron brit konzervatív pártelnök meghátrálása korábbi ígéretétől, hogy megválasztása esetén népszavazást rendez a lisszaboni szerződésről. Az új elképzelés szerint egy esetleges jövőbeli konzervatív kormány öt év alatt visszaszerezne bizonyos jogokat és hatásköröket Brüsszeltől, de a pálfordulással szembeni ellenállás jeleként csütörtökön a párt két képviselője is lemondott vezető európai parlamenti tisztségéről.

„Szánalmasnak” minősítette Pierre Lellouche, a francia kormány Európáért felelős minisztere David Cameron bejelentését, mely szerint lemond korábbi tervéről és nem ír ki népszavazást a lisszaboni szerződésről a közvélemény-kutatásokban fölényesen vezető Konzervatív Párt esetleges jövő évi választási győzelme után.

A brit ellenzék vezére sem Brüsszellel, sem az Európai Unió többi tagországával nem keresi a konfrontációt és a ratifikáció után „értelmetlennek” tartaná a költséges referendumot, melynek nem lenne más eredménye, mint „öt percre boldogabbá tenni a embereket”. Cameron a hatalmas költségvetési deficit csökkentését tekinti prioritásának. Az új elképzelés szerint egy konzervatív kormány öt év alatt visszaszerezne bizonyos jogokat és hatásköröket Brüsszeltől.

A pálfordulás alaposan megbolygatta a kedélyeket. A The Guardian napilapnak adott interjújában Lellouche több hangzatos fordulattal hívta fel magára a figyelmet. Mint mondta, a brit konzervatívok „bizarr autizmust” tanúsítanak Európában, sőt „kasztrálják magukat és Nagy-Britanniát”, erre utalt már korábban az Európai Parlament befolyásos jobbközép csoportjából, az Európai Néppártból való kiválásuk is.

Az új tory Európa-politikával szembeni ellenállás jeleként csütörtökön két konzervatív EP-képviselő is lemondott vezető európai parlamenti tisztségéről. A tagság körében nagyon népszerű Daniel Hannan, jogi szóvívő a jövőben azért kíván kampányolni, hogy mégis megvalósuljon a népszavazás. Roger Helmer pedig „kozmetikai jellegűnek” nevezte Cameron koncepcióját. Ahhoz hasonlította, amikor valaki „riasztót vezetne be azután, hogy a családi ezüstöt már ellopták”.

Cameron sajtótájékoztatóján. Riasztás lopás után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.