Kaszparov lett állampolgárságot kér

A balti országnak tett szolgálataira hivatkozva kért lett állampolgárságot a volt sakkvilágbajnok, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legádázabb ellenfele.

Lett állampolgárságért folyamodott a volt sakkvilágbajnok, ma külföldön élő orosz ellenzéki politikus, Garri Kaszparov. A rigai parlament, a Saeime csaknem minden frakciójához eljuttatott levelében kérelmét a balti országnak tett „különleges szolgálataira” alapozza, de az orosz állampolgárságát is meg kívánja őrizni – közölte a törvényhozás belügyi és korrupcióellenes bizottságának elnöke, Ainars Latkovskis.

Kaszparov az 1970-es években sakkozóként fontos győzelmet aratott Lettországban, fiának anyja ennek az országnak az állampolgára, gyermekének is van tartózkodási engedélye Lettországban, ahova ő maga is sűrűn jár, és sakkalapítványán keresztül segíteni tudná az oktatást is – hivatkozott a nagymester levelére a newsru.com moszkvai internetes hírportál. Kaszparov azt is hangoztatja a kérelemben, hogy lett állampolgárként korlátlan lehetőséget kapna a demokrácia és az igazságosság érdekében folytatott politikai tevékenységre Oroszországban és a világ más olyan államaiban is, ahol megsértik az emberi jogokat, a demokratikus normákat.

A Saeime az országnak tett szolgálatokért valóban jogosult állampolgárságot adni valakinek, közölte Latkovskis, és hozzátette: hamarosan elbírálják Kaszparov kérelmét is, bár szerinte az nem kellőképpen megalapozott.

Kaszparov sakkversenyzői pályafutásának befejezése után politikus, az orosz elnök, Vlagyimir Putyin egyik legelszántabb bírálója lett. Az idén tavasszal azonban kilépett a Szolidaritás ellenzéki szervezetből, amelynek egyik alapítója volt, majd júniusban, Genfben bejelentette: nem tér haza Oroszországba, mert attól tart, hogy politikai tevékenysége miatt eljárást indíthatnak ellene. Egy hónapja pedig azt közölte, hogy a jövő év augusztusában esedékes választáson megpályázza a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöki posztját.   

A moszkvai bíróság nem a rendőröknek, hanem Garri Kaszparovnak (középen) adott igazat
Police detain former world chess champion and opposition leader Garry Kasparov (C) during the trial of the female punk band "Pussy Riot" outside a court building in Moscow, August 17, 2012. A Russian judge found three women from the punk band Pussy Riot guilty of hooliganism motivated by religious hatred on Friday for staging an anti-Kremlin protest on the altar of Moscow's main Russian Orthodox church. REUTERS/Tatyana Makeyeva (RUSSIA - Tags: CRIME LAW POLITICS RELIGION CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.