Karzai Pakisztánt támogatná egy USA elleni háborúban

A pakisztáni GEO magántelevíziónak tett szokatlan kijelentés szombaton hangzott el. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter napokban tett kabuli látogatásakor hevesen kikelt Pakisztán ellen.

Ha az Egyesült Államok és Pakisztán között háború törne ki, Afganisztán a szomszédos ázsiai országot támogatná - jelentette ki Hamid Karzai afgán elnök. A pakisztáni GEO magántelevíziónak tett szokatlan kijelentés szombaton hangzott el.

Karzai kijelentése annál is meglepőbb, miután Hillary Clinton amerikai külügyminiszter napokban tett kabuli látogatásakor hevesen bírálta Pakisztánt amiatt, hogy nem lép fel kellő eréllyel a kabuli rendszer ellen harcoló, Pakisztánban megbújó, támaszpontokat létesítő és azokról kiindulva támadó tálibok ellen. Clinton az afgán elnökkel együtt nyomatékosan sürgette Iszlámábádot, hogy gyűrje le végre a Pakisztánba menedékre lelt milicistákat.

A tv-nyilatkozatban Karzai által beharangozott háború veszélye teljes mértékben elképzelhetetlen, így Karzai hirtelen irányváltása Pakisztán felé annak a jele lehet, hogy - mivel az amerikaiak záros határidőn belül elhagyják Afganisztánt - Kabulnak égetően és jó ideig szüksége lesz Pakisztán együttműködésére nemzetbiztonságának megóvása érdekében - vélekednek elemzők.

„Ha harcok törnek ki Pakisztán és az Egyesült Államok között, mi Pakisztán mögé sorakozunk fel" – szögezte le Karzai, aki az interjúban hosszasan ecsetelte, hogy Afganisztán mi mindent köszönhet keleti szomszédjának. Felelevenítette például, hogy Pakisztán afgán menekültek millióit fogadta be az elmúlt években. „Ha valaki megtámadja Pakisztánt, Afganisztán Pakisztán mellett áll ki, Afganisztán sohasem hagyja cserben barátait" - hangoztatta az interjúban Karzai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.