Karzai: 2014-re kezünkbe vesszük az ország biztonságát

Afganisztán fegyveres erői legkésőbb 2014-ben saját kezükbe akarják venni az ország biztonságának a szavatolását - jelentette be az afgán államfő kedden a Kabulban rendezett nemzetközi donorkonferencián.

"Eltökélt szándékom, hogy saját nemzetbiztonsági erőink 2014-re legyenek felelősek az összes katonai és rendészeti műveletért az ország egész területén" - hangoztatta Hamid Karzai az értekezletet megnyitó beszédében. A fórum egyik témája éppen az, hogy mekkora felelősséget kapjon Afganisztán saját ügyeinek irányításában.

Clinton és Karzai.
Afghan President Hamid Karzai talks with U.S. Secretary of State Hillary Clinton at the presidential palace in Kabul July 19, 2010, a day ahead of the International Conference on Afghanistan. REUTERS/Musadeq Sadeq/Pool (AFGHANISTAN - Tags: POLITICS)

Karzai nem kért több pénzt a külföldi államoktól, ehelyett azt szorgalmazta, hogy kormánya kapjon nagyobb beleszólást a hazájának szánt segélyek elosztásába. Szavai szerint a már jóváhagyott segélyek összege három évre elegendő.

Kabuli vélekedés szerint az afgánok nagyobb mértékben hajlandók támogatni a fejlesztési projektek megvalósítását, ha azt látják, hogy a finanszírozást saját kormányuk, nem pedig külföldiek biztosítják.

Az Oxfam nevű brit segélyszervezet adatai szerint Afganisztán 2002 óta több mint 40 milliárd dollárnyi segélyben részesült. A fenti összegnek a felét a helyi hadsereg és rendőrség kiképzése és felfegyverzése emésztette föl. Rájuk vár az a feladat, hogy átvegyék a biztonság szavatolását, miután több külföldi állam katonáinak hazahívását tervezi a 150 ezer fős NATO-kontingensből (ISAF).

A kabuli tanácskozáson mások mellett jelen van az ENSZ főtitkára, valamint a brit és az amerikai külügyminiszter is. Hillary Clinton felszólalásában arra biztatta Afganisztánt és a külföldi államokat, hogy kettőzzék meg erőfeszítéseiket a közép-ázsiai ország talpra állítása és a tálib lázadók ellen vívott háború sikere érdekében.

Clinton emlékeztetett arra, hogy Barack Obama elnök bejelentése értelmében 2011 júliusában megkezdődik az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok kivonása. Ez pedig nyomatékosítja annak szükségességét, hogy az eddiginél nagyobb felelősséget vállaljon a Karzai-kormány az ország biztonságáért.

Bár a konferencia szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdődött, hétfőn éjjel mégis rakéták csapódtak be a kabuli repülőtér közelében. Emiatt nem tudott a fővárosban leszállni az ENSZ főtitkárát és a svéd külügyminisztert szállító repülőgép. Ban Ki Mun és Carl Bildt gépe végül a bagrami katonai támaszponton ért földet, onnan pedig amerikai helikopterek vitték a két vendéget Kabulba.

A tanácskozás résztvevői a nap folyamán meghallgatják a kabuli kormány részletes beszámolóját a nemzeti programokról, amelyek a hozzájuk fűzött remények szerint gazdasági fellendülést és biztonságot hoznak majd Afganisztán népének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.