Kártérítést fizetnek a szmolenszki légikatasztrófában elhunytak családtagjainak

Kártérítést fizet a lengyel kormány a szmolenszki repülőgép-szerencsétlenségben elhunytak hozzátartozóinak - derült ki Donald Tusk miniszterelnök hétfői állásfoglalásából

 "Nyilvánvaló, hogy (...) az államnak törődnie kell a családokkal, és ennek ez egy hatékony módja" - mondta el újságíróknak a lengyel kormányfő.

A 2010. április 10-én lezuhant elnöki különgép összes utasa életét vesztette: Lech Kaczynski és felesége mellett az államfő 94 fős kísérete is. Az áldozatok legközelebbi hozzátartozóinak egyenként 250 ezer zlotyt (64 500 eurót) ajánlott fel az államkincstár egyik képviselője, de minden családtagnak joga van ahhoz, hogy bíróság előtt további kártérítési igényt jelentsen be.

Oroszország január 12-én adta át Lengyelországnak a szmolenszki szerencsétlenséget kivizsgáló bizottság végleges jelentését, amely szerint nem műszaki okok vezettek a tragédiához, hanem a legénység tagjai okozták azt, akik feltehetően lélektani nyomás alatt, a kedvezőtlen időjárás ellenére a leszállás mellett döntöttek. A katasztrófa körülményeit tanulmányozó lengyel bizottság a múlt héten közölte: az orosz légiirányítók hibáztak, amikor a  landoláskor tévesen tájékoztatták a különgép pilótáit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.