Kártérítést fizet Olaszország egy tévedésből bebörtönzött spanyolnak

Az olasz legfelső bíróság most nyilvánosságra hozott döntése értelmében Olaszország kártérítést fizet egy spanyol állampolgárnak, a valenciai José Piera Ripoll orvosnak, akit tévedésből tartottak nyolc hónapig az észak-itáliai Opera börtönében kábítószer-csempészet vádjával -írja az El País.

Az olasz legfelső bíróság most nyilvánosságra hozott döntése értelmében Olaszország kártérítést fizet egy spanyol állampolgárnak, a valenciai José Piera Ripoll orvosnak, akit tévedésből tartottak nyolc hónapig az észak-itáliai Opera börtönében kábítószer-csempészet vádjával -írja az El País. A spanyolt egy azonosítása hiba miatt 2008 augusztusában vették őrizetbe a milánói bíróság által 134 személy ellen kiadott letartóztatási parancs alapján. Valójában összetévesztették Paulo George Da Silva, a Gordo álnevű kolumbiai drogkereskedővel. A tévedés azért történhetett, mert a kolumbiai ellopta a spanyol orvos útlevelét, s egy ideig azt az útlevelet használta.

2008-ban Olaszország nemzetközi kiadatási parancsot adott ki Piera Ripoll ellen, akit a milánói bíróság aztán 15 évi börtönre ítélt. A személyazonosság felcserélése utóbb kiderült, de a spanyol orvos nyolc hónapot börtönben töltött, míg nem 2010 márciusában az olasz legfelső bíróság megsemmisítette az ítéletet. Majd most Olaszországot 85 ezer euró kártérítés kifizetésére kötelezte az okozott károk miatt, így az orvos kiesett jövedelme pótlására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.