Kártérítést vár az ausztrál tálib

Egy amerikai katonai fellebbviteli bíróság eltörölte az ausztrál David Hicks ellen meghozott ítéletet. A közvélemény számára csak ausztrál tálibként elhíresült férfi volt az első rab, akit terrorizmus miatt elítéltek Guantánamón, a Kuba szigetén fekvő amerikai börtöntáborban.

David Hicks 2007-ben még bűnösnek vallotta magát az eljárás során, amelyben azzal vádolták, hogy terroristáknak nyújtott segítséget. A miami bíróság döntése után elmondta, hogy az ausztrál és amerikai hatóságok az első naptól kezdve tisztában voltak az ártatlanságával. A férfi ezért kártérítést vár kormányától, hogy fizetni tudja a kínzás következtében kialakult betegségek és sérülések kezelését - írja a Reuters.

A volt guantánamói fogoly Sydneyben riportereknek azt nyilatkozta, öt és fél éves büntetése alatt fizikai és lelki kínzásnak is ki volt téve, amelyek következményeivel örökre együtt kell élnie.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök azt mondta, kormánya nem kér bocsánatot azért, amin Hicks keresztülment Guantánamóban. Abbott hozzátette, hogy az ügy idején hivatalban lévő kormány minden szükséges intézkedést megtett, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a férfi saját bevallása szerint döntött úgy, hogy rosszul cselekszik.

Az ausztrál férfit Afganisztánban fogták el 2007-ben, az al-Kaida egyik táborában. Guantanámóban vádalku keretében bűnösnek vallotta magát, beismerve, hogy pénzzel támogatta a terroristákat. Hicks az egyezségben vállalta, hogy nem fellebbez az ítélet ellen. A Híradó megemlíti, hogy a törvényszék - elsőként a guantánamói rabok közül - hét év szabadságvesztésre ítélte, de a vádalku alapján csak kilenc hónapot kellett rács mögött töltenie, a büntetés többi részének végrehajtását felfüggesztették. Az ítélet rendelkezett arról is, hogy Ausztráliában kell börtönbe vonulnia, így 2007 május végén hazaszállították, majd 2008-ban szabadon engedték. Akkor Hicks azt állította: azért vallotta magát bűnösnek a bíróság előtt, hogy ne kelljen visszamennie a guantánamói börtöntáborba.

Amikor újságírók megkérdezték, miért ment korábban Afganisztánba, a Hicks csak annyit közölt: Nyaralni!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.