Kartellfőnököt fogtak Mexikóban

A Tigris ragadványnévre hallgató Margarito Soto Reyes havonta mintegy fél tonna, főleg szintetikus kábítószert juttatott be az Egyesült Államok területére a Sinaloa kartell egyik vezéreként.

Elfogták a mexikói drogkartellek egyik vezetőjét - jelentette be a mexikói közbiztonsági minisztérium helyi idő szerint szombaton.

A Tigris ragadványnévre hallgató Margarito Soto Reyest nyolc bűntársával együtt Zapopan településen, a nyugat-mexikói Jalisco állam fővárosa, Guadalajara egyik elővárosában vették őrizetbe. Feltehetően ő vette át az irányítást az egyik legnagyobb hatalmú mexikói drogbáró, Ignacio Nacho Coronel bűnbandája felett, miután Coronelt júliusban megölte egy katonai egység. Coronel volt a szintetikus kábítószerek fő terjesztője, a Sinaloa kartell vezetőjének, Joaquín El Chapo Guzmánnak a jobbkeze, így a 44 éves Tigris a Sinaloa egyik vezetőjévé lépett előre. Az amerikai hatóságok becslése szerint a Tigris havonta mintegy fél tonna kábítószert juttatott be az Egyesült Államok területére.

Soto Reyes elfogásával újabb sikert arattak a mexikói hatóságok a drogellenes küzdelemben, ugyanis szeptember közepén tartóztatták le az egyik leghírhedtebb mexikói drogkartell vezérét, Sergio Enrique Villareal Barragánt, az El Grande néven ismert drogbárót, augusztus végén pedig az alvilágban a Barbie néven ismert, 37 éves Edgar Valdezt csípték fülön.

A mexikói drogkartellek az Egyesült Államokba szánt marihuána, metamfetamin és kolumbiai kokain legnagyobb eladói, míg a heroin kisebb szeletet jelent az üzletben. A kartellek élethalálharcot vívnak egymással a jól jövedelmező amerikai piac és az odavezető útvonalak feletti ellenőrzés megszerzéséért.

Felipe Calderón mexikói államfő hivatalba lépésekor, 2006-ban kíméletlen küzdelmet hirdetett a bűnözök ellen, s a rendőrség munkáját erősítendő mintegy 50 ezer katonát vezényelt át erre a feladatra. Ennek ellenére mindennaposak a lövöldözések és gyilkosságok még fényes nappal is.

A drogbandák egymás közötti leszámolásainak, valamint a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásainak következtében az utóbbi négy év alatt több mint 28 ezer ember vesztette életét Mexikóban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.