Kármentés Genfben

Gyors iramban folyt kedden a kármentés Genfben: elfogadták a konszenzusos nyilatkozatot a rasszizmus elleni ENSZ-konferencián, melyen hétfőn Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök botrányos beszéde alatt a nyugati országok diplomáciai képviselői kivonultak – jelentette a Reuters.

Bár a konferencia még péntekig tart, a záródokumentum gyors elfogadásával a részt vevők remélik, hogy véget ér a dráma és így a tanácskozás eredeti té-májára, a szegénység és a diszkrimináció kapcsolatára koncetrálhatnak.

Iran's President President Mahmoud Ahmadinejad addresses the High Level segment of the Durban Review Conference on racism at the United Nations European headquarters in Geneva April 20, 2009. United Nations officials sought on Monday to salvage a U.N
Iran's President President Mahmoud Ahmadinejad addresses the High Level segment of the Durban Review Conference on racism at the United Nations European headquarters in Geneva April 20, 2009. United Nations officials sought on Monday to salvage a U.N

A holokauszt tagadásáról is ismert iráni államfő hétfői beszédében „a zsidó szenvedés ürügyén létrehozott” Izraelt rasszista rezsimnek nevezte. Mahmúd Ahmadinezsád beszéde alatt az unió tagországainak képviselői elhagyták az üléstermet, de csak Csehország döntött a végleges kivonulás mellett.

Úgy tudjuk, Prága döntése meglepte a többi uniós országot. A 27 EU-tagállam közül Olaszország, Lengyelország, Németország és Hollandia eleve lemondta a részvételt, tartva az iráni antiszemita kirohanásoktól. Bojkottálta a rendezvényt az USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és Izrael is.

A genfi konferencia elődjét, a 2001-ben, a dél-afrikai Durbanben megrendezett rasszizmus ellenes ENSZ-konferenciát kisajátították az arab és muzulmán államok, és Izraelt pocskondiázó fórummá változtatták. A tegnapi dokumentum megerősíti a 2001-ben elfogadott nyilatkoztatot, mely többször hivatkozik Izraelre. Több hónapos diplomáciai elő-készítés előzte meg a mostani, Durban II-nek is nevezett konferenciát, hogy ez ne ismétlődjön meg. Mint látható, kevés sikerrel.

A francia külügyminiszter korábban ugyanakkor azt közölte: „egyáltalán nem kudarc” a genfi rasszizmus elleni konferencia. Bernard Kouchner úgy vélekedett, hogy a tanácskozás inkább „a siker kezdetét hozta”, mivel csak az iráni elnök beszédéről vonultak ki az európai nagykövetek, magáról a konferenciáról nem.

Kouchner elmondta, a zárónyilatkozatban szó van az antiszemitizmusról, a diszkriminációról, a népirtásokról, de a véle-ménynyilvánítási szabadságról, a holokauszt emlékezetéről, a nők, a fogyatékkal élők, a HIV-fertőzöttek jogairól is.

A francia diplomácia vezetője elismerte, hogy a homoszexuálisokkal szembeni hátrányos megkülönböztetéseket „nem tudták belefoglalni” a dokumentumba, de, mint mondta, „legközelebb majd erre is sorra kerül”. Arra a kérdésre, hogy Franciaország miért nem bojkottálta a konferenciát, Kouchner azt felelte, hogy „könnyű megoldás az üres szék, elmenni, és onnan kiabálni”.

– Az iráni elnök tűrhetetlen kifejezéseket használt Izraellel szemben az ENSZ genfi konferenciáján – mondta Balázs Péter külügyminiszter tegnap Budapesten. „Ahmadinezsád elragadtatta magát” – hangsúlyozta sajtóértekezletén a külügyminiszter.

Ezen kívül a külügyminisztérium visszafogottan nyilatkozott az eseményről. Akóts Klára, a genfi magyar ENSZ-misszióba akkreditált nagykövet annyit árult el lapunknak, hogy ő is a hétfőn kivonulók között volt, de tegnap már kiegyensúlyozottabb volt a konferencia hangulata.  A külügyminisztérium hétfői nyilakozata szerint a zárónyilakozatban aggodalomra okot adó megfogalmazások nem szerepelnek.

Az arab és muzulmán világban, még az egyébként mérsékelten gondolkozók is gyakran egyet értenek Ahmadinezsád mondanivalójának azon részével, miszerint nem a palesztinoknak kéne elszenvedniük Európa bűneinek következményeit. Rijad al-Malki palesztin külügyminiszter tegnap genfi felszólalásában közölte: „a palesztin nép, mely egy megszálló erő legrosszabb rasszista politikájával néz szembe, nem szenvedhet tovább”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.