Ez verte ki a biztosítékot a szlovák kormányfőnél

A szlovák kabinet legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy Robert Fico miniszterelnök és egyetlen tárcavezető sem hajlandó ezután válaszolni a DenníkN napilap kérdéseire, az újságnak a kormány tevékenységével kapcsolatos, hosszú ideje tapasztalható tendenciózus megnyilvánulásai miatt.

A pozsonyi kormányhivatal kommunikációs osztálya szerint az újság többször megsértette a függetlenségről és a tárgyilagosságról rendelkező sajtótörvényt, ezáltal pedig az íratlan etikai szabályokat is, ezért nem látják értelmét a további közös kommunikációnak.

Megbízható hírforrásokból viszont úgy tudjuk: a kormány azután döntött így, hogy a pozsonyi független újság mellékletében a szlovák kormányfőt kipellengérező, öntapadós matricákat küldött a lap előfizetőinek. Azt ajánlotta nekik, ha egyetértenek a szöveggel, akkor a gépkocsijukra vagy más helyre ragasszák fel azokat.

Állítólag a szlovák miniszterelnöknél az a karikatúra verte ki a biztosítékot, amelyen hatalmas pénzes zsákot cipelő rablóként ábrázolja őt, miközben azt kiabálja: „Fogjátok el a tolvajt!”.

A karikatúra, amely Robert Ficónál kiverte
A karikatúra, amely Robert Ficónál kiverte a biztosítékot
www.dennikN.sk

Robert Fico egyébként évekig pereskedett a liberális Sme napilappal is, ugyancsak egy karikatúra miatt: ezen a gerincbántalmai miatt orvoshoz fordul, aki azonban közli vele: „Magának nincs is gerince...” A kormányfő a feljelentését később visszavonta, ám azóta sajtótájékoztatókon a Sme kérdéseire sem hajlandó válaszolni. A miniszterek ebben az esetben viszont nem követték a példáját, most viszont már ők is beadták a derekukat.

Lapunk megkeresésére Matús Kostolný, a DenníkN főszerkesztője tragikusnak és a sajtószabadság súlyos megsértésének, egyúttal pedig Robert Fico gyávaságának minősítette kormányának döntését. Emlékeztetett arra is, hogy egy évtizeddel ezelőtt Vladimír Meciar dühödött fel több pozsonyi újság és tévécsatorna vele kapcsolatos bírálatai miatt, ezért hónapokig ő sem állt szóba velük. „Robert Fico sajnos, őt követi” – tette hozzá a főszerkesztő.

Pavol Múdry, a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) szlovákiai vezetője szerint a Fico-kormány szelektál a médiumok között, ami jogállamban megengedhetetlen. Tomás Czwitkovics ismert pozsonyi médiaszakértő pedig kifejtette: a szlovák kormány tagjai tudatosan sértették meg a sajtótörvényt és a szólásszabadság alapvető elveit.

A szlovákiai napilapok főszerkesztői kedden közleményekben ítélték el a kabinet döntését, és szolidaritást vállaltak a DenníkN szerkesztőségével. Többek között úgy is, hogy ezentúl ők teszik fel Robert Ficónak és minisztereinek azokat a kényes kérdéseket, amelyekre az újság munkatársainak nem válaszolnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.