Karantén mészárlás után

Egymás után utasítják ki Szíria diplomatáit a nyugati és európai uniós országok. Ausztrália nyitotta meg a sort, és a többi közt Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Kanada és Spanyolország szólította fel távozásra Damaszkusz képviselőit, miután kiderült, hogy a pénteki tömeggyilkosságot a Bassár el-Aszad elnökhöz hű sabiha milícia hajtotta végre Hulában, Homsz tartományban. Elítéli a vérengzést Magyarország is, de mivel Damaszkuszban mi látjuk el Ausztria, Kanada és Nagy-Britannia képviseletét is, nem mutathatunk ajtót a budapesti ügyvivőnek.

Az Egyesült Államok 72 órát adott a szíriai ügyvivőnek a távozásra.

Bashar el-Aszad szír elnök (középen jobbra) találkozója Kofi Annan ENSZ-megbízottal a szír fővárosban. A béketerv sorsa a tét
Syria's President Bashar al-Assad (center R) meets with U.N.-Arab League envoy Kofi Annan (center L) in Damascus May 29, 2012, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. REUTERS/SANA (SYRIA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Egyelőre nem számolunk Szíria budapesti ügyvivőjének kiutasításával – mondta lapunknak Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője, hozzátéve: hazánk mindamellett a lehető leghatározottabban elítéli a hulai mészárlást. Kérdésünkre, hogy mi indokolja a magyar álláspontot, Kaleta elmondta: hazánk látja el Damaszkuszban Ausztria, Kanada és az Egyesült Királyság képviseletét, ami fokozott konzuli és humanitárius feladatterhet ró a nagykövetségre. A reciprocitás (kölcsönösség) diplomáciai elve alapján Szíria várhatóan kiutasítaná az ott feladatot teljesítő magyar diplomatákat, ha Budapest is meghozná velük szemben ezt a lépést –érzékeltette Kaleta. Ausztria is hasonlóan érvelt: Nikolaus Lutterotti külügyi szóvivő szavai szerint EU-szinten nem hoztak egyelőre döntést a szíriai diplomaták kiutasításáról, országa pedig azért nem lép így fel Damaszkusz bécsi képviseletével szemben, mert az az ottani nemzetközi szervezetekhez akkreditált missziók feladatait is ellátja.

A milícia 108 polgári személlyel – köztük 49 gyermekkel és 34 nővel – végzett pénteken. Emiatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa is egyhangúlag elítélte Szíriát; a határozat elfogadása elé az Aszad-rezsim két védelmezője, az állandó BT-tag Oroszország és Kína sem gördített akadályt. Oroszország Szíria fő fegyverszállítója, Szergej Lavrov külügyminiszter a BT-határozat után a kormányt és ellenzékét is felelőssé tette a mészárlásért.

A szemtanúk szerint a sabiha milícia szabályszerű kivégzéseket hajtott végre Hulában: volt, akinek a szeme láttára ütötték le puskatussal és lőtték arcon az édesapját. A túlélők azt állítják, csak elbújva vagy halottnak tettetve magukat tudták megúszni a vérengzést. Robert Mood tábornok, a nemzetközi megfigyelők vezetője még a hétvégén felszólította Damaszkuszt, hogy ne vessen be többet nehéztüzérséget, tartózkodjon az erőszaktól. Mood egyúttal az ellenzéki erőket is óva intette ettől, figyelmeztetve a polgárháború eshetőségére és „politikai megoldást” sürgetve.
Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különleges megbízottja, a világszervezet volt főtitkára kedden tárgyalóasztalhoz ült Aszaddal, és kifejezésre juttatta „a nemzetközi közösség súlyos aggodalmait”. Megfigyelők szerint a megbeszélések tétje az volt, mi lesz a hatpontos Annan-béketerv sorsa, amelynek csak az első eleméből, a tűzszünetből sikerült ideig-óráig megvalósítani valamit. Bár elvben tűzszünet van, a kormányerők támadásaiban naponta újra tucatnyi ember veszti életét, Hula miatt pedig az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) is a fegyvernyugvás teljes felmondásával fenyegetőzik. „A béketerv a pokolra megy, ha az ENSZ nem tudja megvédeni a polgári személyek életét” – hangoztatta közleményében az FSA. Annan már a megbeszélés előtt sem tűnt túl optimistának: szerinte Hula súlyos következményekkel járó, szörnyű pillanat volt a tizennégy hónapja – az „arab tavasz” eseménysorozatának részeként – kitört felkelés történetében, amelyben több mint kilencezren vesztették már életüket a világszervezet adatai szerint. Damaszkusznak „merész lépéseket” kell tenni, ha bizonyítani akarja elkötelezettségét a béke mellett – állította Annan.

– Bassár el-Aszad saját népének gyilkosa. Át kell adnia a hatalmat. Minél hamarabb, annál jobb – mondta a Le Monde című francia napilapnak Laurent Fabius francia külügyminiszter. Mindamellett az eddigiekből nem világos, hogy a világ előidézhet-e rendszerváltást Damaszkuszban. Barack Obama amerikai elnök azt készíti elő, hogy Szíriában is olyan módon kerülhessen sor rezsimváltásra, mint ahogyan az korábban Jemenben történt – írta a The New York Times. Ezt Obama felveti majd a régi-új orosz elnöknél, Vlagyimir Putyinnál a jövő hónapban. Dmitrij Medvegyev, az államfői posztról nemrég távozott miniszterelnök mindenesetre az amerikai lap szerint fogékony volt az elképzelésre, amikor Obama ismertette vele azt a G8 országcsoport minapi, Camp David-i értekezletén. Olyan tárgyalásos politikai rendezésről van szó, amely a szíriai ellenzéket is megelégedéssel töltheti el, de egyúttal az Aszad-rendszer maradványai is helyükön maradhatnak. Jemenben Ali Abdullah Szaleh elnök nyomásra ugyan, de önként távozott, alelnökének adva át a hatalmat.

Hágában vonhatják felelősségre Aszadot

Elméletileg két jogi lehetőség áll a nemzetközi közösség előtt Szíriát illetően – nyilatkozta lapunknak Lattmann Tamás nemzetközi jogász, az ELTE jogi karának oktatója. Az egyik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntést hoz fegyveres erő alkalmazásáról, ahogyan arra korábban Líbia esetében láthattunk példát. – Ehhez politikai konszenzusra van szükség – mondta a szakértő, arra utalva: kérdés, hogy a Szíria elítélésétől eddig vonakodó Kína és Oroszország (mint a BT két állandó nem nyugati tagja) változtat-e politikáján. Peking és Moszkva korábban kifogásolta, hogy Líbiában a NATO végül is messze túlment szerintük azon a mandátumon, a polgári lakosság védelmén, amire a BT-határozat feljogosította. Végül is elérték Moammer el-Kadhafi líbiai vezető és rezsimje bukását.

A másik opció – mutatott rá Lattmann Tamás –, hogy a BT a Nemzetközi Büntetőbíróság elé utalja a felelősségre vonást a hulai mészárlásért és egyéb, a civilek ellen elkövetett jogsértő cselekményekért, noha Damaszkusz nem ratifikálta a taláros testület alapjául szolgáló statútumot. – Elvileg, mint Líbia esetében is, lehetőség van arra, hogy e két folyamatra egyszerre kerüljön sor – tette hozzá a nemzetközi jogász.

 
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.