Karadzsics inkább jutalmat várna

Kedden a bosznia-hercegovinai szerbek volt elnöke, illetve a védelem kapott szót Hágában. Karadzsics azt állítja, mindent megtett a háború elkerüléséért.

Radovan Karadzics volt bosznia-hercegovinai szerb elnök, illetve a védelem szólalt fel kedden a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság (ICTY) előtt. Karadzsicsot 10 rendbeli népirtással, háborús és emberiség elleni bűntettekkel vádolják. A két fő vádpont a srebrenicai mészárlás és Szarajevó 44 hónapos ostroma; az előbbiben nyolcezer muzulmán férfit és fiút végeztek ki a Ratko Mladics tábornok vezette szerb erők, a bosnyák főváros ostromának pedig 12 ezer polgári áldozata volt.

A vádakat Karadzsics kedden azzal hárította el, hogy ő mindent megtett a háború elkerülése érdekében, és inkább jutalmat érdemelne „minden jóért”, amit tett, semmint hogy felelősségre vonják. „Ami embertől telik, azt én megtettem, hogy elkerüljem a háborút és csökkentsem a szenvedést. Többször hirdettem egyoldalú tűzszünetet és megállítottam a szerb egységeket, amikor már a győzelem kapujában voltak” – hangoztatta a szerb politikus. Szerinte ő egy „szelíd, megértő ember”, a háborúnak harmad- vagy negyedannyi áldozata volt, amint amennyi a hivatalos adatokban szerepel. A hágai ügyészek Karadzsicsot többek között azzal vádolják, hogy megtervezte vagy elrendelte a Bosznia-Hercegovinában élő muzulmánok és horvátok kiirtását, üldözte őket, és nem mellesleg ENSZ-békefenntartókat és szakértőket ejtett túszul.

Karadzsics és a védelem fő tanúja egyébként Andrej Demurenko orosz ezredes, aki 1995-ben a Szarajevónál szolgálatot teljesítő ENSZ-békefenntartók parancsnoka volt.

Karadzsicsot 2008 júliusában Belgrádban tartóztatták le. Az 1995 óta menekülő, most 67 éves szerb férfi Dragan Dabics álnéven akkor már évek óta alternatív gyógyászattal foglalkozott. Hosszú szakálla miatt nem ismerték fel.

A magát dráma- és versírásban is kipróbáló egykori pszichiáter kedden Hágában tagadta a gyűjtőtáborok létét is, ahol a szerb erők bosnyák és horvát civileket tartottak fogva. Az ICTY szerint Trnopoljében több száz embert semmisítettek meg, de az 1992-es felvételeket Karadzsics hamisítványnak minősítette.

A perrel egyidőben az ICTY a tavaly elfogott Goran Hadzsics ügyét is tárgyalja – közölte a b92 belgrádi hírportál. Az 54 éves szerb férfit a szakadár Krajinai Szerb Köztársaság elnökeként Horvátország területén elkövetett háborús bűncselekményekkel, civilek – horvátok és magyarok – meggyilkolásával vádolják. Hadzsicsot utolsóként fogták el az ICTY háborús bűnökkel vádolt személyek 161 fős – főként szerbeket, de horvát és bosnyák illetőségűeket is tartalmazó – listájáról. Őt a kilencvenes években, távolléte alatt Horvátországban már 40 év börtönre ítélték.

Karadzsics kedden Hágában. Egy „szelíd, megértő” ember jutalmat érdemel
Former Bosnian Serb leader Radovan Karadzic sits in the courtroom on the first day of his defense against war crime charges at the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia in The Hague October 16, 2012. The Yugoslavia war crimes tribunal begins trying its last suspect on Tuesday. Karadzic is one of a trio of architects of the Balkan wars brought to trial in The Hague for wars among the successor countries and the peoples of multi-ethnic Yugoslavia between 1991 and 1999, in which well over 100,000 people were killed and millions were displaced. REUTERS/Robin van Lonkhuijsen (NETHERLANDS - Tags: POLITICS CRIME LAW CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.