Karadzsics felmentését kérték

A boszniai háború egyik főbűnösének tartott Radovan Karadzsics exelnök felmentését kérte hétfőn a védelem az egykori szerb vezető ellen a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt folyó perben.

Az ENSZ-törvényszék szabályai lehetővé teszik, hogy a vád bizonyítékainak előterjesztése után a vádlott felmentésért folyamodjék. Peter Robinson, Karadzsics jogi tanácsadója hétfőn jelentette be, hogy a 66 éves volt boszniai szerb vezető mind a 11 fővádpontban felmentését kéri. A személyesen Karadzsics vezette védelem azt is jelezte, hogy álláspontja szerint nem történt népirtás a háború során. A bíráknak a védelem október közepére tervezett prezentációjának megkezdése előtt kell állást foglalniuk a kérelemről.

A négy éve letartóztatott Karadzic ellen egyebek között népirtás a vád, de számos más háborús és emberiesség elleni bűnért is felelőssé teszik az 1992-1995 közötti boszniai háborúval összefüggésben. A háború halálos áldozatainak számát 100 ezerre teszik, és 2,2 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

A 2009 őszén kezdődött per során Karadzic többször jelezte, hogy nem tartja magát bűnösnek az ellene felhozott vádakban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.