Karadzic bemutatta bizonyítékait Hágában

A boszniai szerbek egykori elnöke, Radovan Karadzic olyan dokumentumot adott át a hágai ENSZ bíróságnak, amely bizonyítaná, hogy 1996-ban büntetlenséget ígért neki Washington, ha visszavonul a politikától.

A tavaly júliusban elfogott és háborús bűnök elkövetésével vádolt Karadzic - amint arról a Tanjug szerb hírügynökség csütörtökön beszámolt - április 15-én állítását alátámasztó dokumentumot kapott Washingtontól, és azt benyújtotta a hágai törvényszéknek.

Karadzic korábban is arra hivatkozott, hogy Richard Holbrooke, az Egyesült Államok balkáni különmegbízottja 1996. július 19-én Belgrádban egyezséget kötött Slobodan Milosevic jugoszláv elnökkel. Az alku Karadzicra is vonatkozott, bár ő nem vett részt a találkozón. Holbrooke ismételten cáfolta, hogy ő büntetlenséget ígért volna, amire egyébként az időközben hágai börtönében meghalt Milosevic is hivatkozott.

Karadzic most az amerikai kormányzattól kapott dokumentumra hivatkozva akarja alátámasztani az ellene felhozott vádak visszautasítását célzó kérvényét. A hágai törvényszék szerdán két héttel meghosszabbította a kérvény benyújtásának határidejét.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.