Karácsonyt ünneplő keresztényekre nyitottak tüzet Egyiptomban

Az éjféli karácsonyi miséről távozó kopt keresztény hívőkre nyitottak tüzet ismeretlen fegyveresek egy dél-egyiptomi városban, kioltva hét ember életét.

Az eset a Luxortól mintegy 60 kilométerre fekvő, Kena tartománybeli Nag-Hammádi városban történt csütörtökön kora hajnalban. A két támadó gépkocsiból vaktában lövöldözni kezdett a templomból távozó hívőkre.

Korábbi hírek két halálos áldozatról szóltak, de a helyi egyházmegyei elöljáró, Kirollosz püspök, egy kórházi illetékes és a biztonsági szolgálat egyik tisztségviselője is azt mondta, hogy heten haltak meg, és három ember súlyosan megsebesült.

Az egyiptomi belügyminisztérium szerint a támadók tettükkel feltehetően meg akarták torolni azt, hogy tavaly novemberben egy keresztény férfi megerőszakolt egy 12 éves muzulmán lányt. Ezt feltételezi Kirollosz is, aki szerint a közelmúltban őt és a kopt hívőket is fenyegetések érték. Mint mondja, tartott is attól, hogy karácsonykor történik valami. A püspök "az egyiptomi keresztényekkel való leszámolásra irányuló vallási háborúnak" nevezte a történteket. A rendőrség további erőszakos cselekményektől tart, ezért arra kérte a püspököt, hogy ne hagyja el otthonát.

Mahmúd Gohar, a tartományi biztonsági erők vezetője újságíróknak azt mondta, hogy azonosították a támadók vezérét. Hozzátette, hogy a városban és a környező településeken növelték a biztonságiak számát. Közölte, hogy egy környékbeli templomnál a feldühödött tömeg összetört két rendőrautót. Nag-Hammádiban nap közben kétezer kopt tüntető csapott össze a rendőrökkel a városi kórháznál, illetve a templomnál, ahol a támadás történt. A tiltakozók kövekkel dobálták a biztonsági erőket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak.

A novemberi bűntény után öt napig tartottak a zavargások a városban és a környékbeli falvakban, a helyi muzulmánok keresztények tulajdonában lévő ingatlanokat támadtak meg.

Kena az ország egyik legszegényebb, és leginkább konzervatív tartománya. A nyolcvanmilliós Egyiptom mintegy 10 százalékát keresztények, többségében koptok alkotják. Az iszlám konzervatív irányzatainak térnyerésével az itt élő keresztények is egyre gyakrabban panaszkodnak arra, hogy a muzulmán többség hátrányosan megkülönbözteti őket.

III. Shenuda, a kopt keresztények pápája karácsonyi istentiszteleten. Megkülönböztetésre panaszkodnak
Pope Shenouda III, the Coptic Orthodox Pope of Egypt, takes part in an Orthodox Christmas midnight mass at the main cathedral of a church in Cairo January 6, 2010. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: RELIGION SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.