Karácsonyi vérfürdő az ópiumért

Az afgán kormány ellen harcoló iszlámista tálib mozgalom szerdán délután már diadalittas közleményben adta hírül Szangin városának bevételét. Hivatalos afgán források szerint azonban a központban még kitartanak a rendőrök és a katonák, akiknek légi úton dobtak le élelmiszert és hadianyagot, a megsegítésükre pedig a hadsereg egységeit is útnak indították.

Maszúm Szatnekzai megbízott védelmi miniszter szerint az erősítés még időben érkezett, de a kormánycsapatoknak külföldi támogatásra, főleg légi szállító kapacitásra van szükségük, hogy csökkenteni tudják veszteségeiket.

Az afgán kormány katonái egy helmandi egy ellenőrzőponton. Nem tudni, mi a helyzet
Az afgán kormány katonái egy helmandi egy ellenőrzőponton. Nem tudni, mi a helyzet
Asmaa Waguih / Reuters

Helmand helyettes kormányzója, Mohammad Dzsan Raszuljar ellenben azt mondta, hogy megszakadt az összeköttetés Szanginnal, így nem tudni, a tálibok végül bevették-e a várost. Egy helyi törzsi vezető a Guardiannek azt mondta, a harci helyzet valamelyest javult a támadókra kedden délután mért légicsapás után, de azt megelőzően az ostromlott kormányerők már három napja élelmiszer- és lőszerhiánnyal küzdöttek. A környéken hétfő reggel óta nyugati kommandósokat is látni, ám sem az Egyesült Államok, sem Nagy-Britannia nem erősítette meg, hogy részt venne a csatában.

A kedden a BBC-nek harc közben telefonon nyilatkozó rendőrfőnök szerint harmincöt embere és nagyon kevés lőszere maradt, és már csak ők tüzelnek a támadókra. Az AP hírügynökség idézett egy szintén a városban harcoló katonát, aki szerint ő és társai nem félnek a haláltól, de azt nem gondolták volna, hogy így magukra hagyják őket. A hadsereg egyébként még tartja a városon kívül, egy hegyen lévő támaszpontját, ám onnan a katonák nem tudnak bejutni az ostromlott negyedekbe.

Akár harcolnak még a védők, akár valóban a tálibok kezére került város, a helyzet mindenképpen drámai. Szemtanúk szerint a támadók agyonlőttek több rendőri és katonai vezetőt. A helyiek éheznek, nincs víz, villany, és a tálib tilalom miatt az utcára sem léphetnek ki.

Mákföldön Helmand tartományban 2010-ben. Ez a világ ópiumtermelésének a központja
Mákföldön Helmand tartományban 2010-ben. Ez a világ ópiumtermelésének a központja
Asmaa Waguih / Reuters

Helmand tartomány az ópiumtermesztés és a fegyvercsempészet fő afganisztáni terepe, ahol hagyományosan erős a központi kormánnyal szembeni ellenállás. A nemzetközi koalíció a hadműveletek tizenhárom éve alatt több mint 900 embert veszített a térségben, ahol idén eddig az afgán biztonsági egységek kétezer tagja esett el. Szangin eleste súlyos csapás lenne a kormányra. A tálibok viszont óriási bevételhez jutna az ópiumtermelés és -export ellenőrzésével, hiszen a világon ópium 80 százalékát az afganisztáni tartományban állítják elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.