Karácsony kalózokkal

Tizennégy hajó 268 főnyi legénysége tölti a karácsonyt szomáliai kalózok fogságában. Legújabban Japán is bejelentette, hogy hadihajókat küld a térségbe.

Japán is megfontolja, hogy hajókat küld a szomáliai partokhoz megvédendő a forgalmat a kalózoktól. Ezzel - az ENSZ BT határozata nyomán - egyre jelentősebb védőerő verbuválódik. Hajókat küldött már az Egyesült Államok, a NATO, Oroszország és Irán, három kínai hajó pedig pénteken indul el a térség felé.

Ezen a szomáliai TV-ből vett fotón a kalózok motorcsónakjukkal éppen a saját anyahajójukat közelítik meg.
Ezen a szomáliai TV-ből vett fotón a kalózok motorcsónakjukkal éppen a saját anyahajójukat közelítik meg.

Kínai hadihajók egyébként ember emlékezet óta nem hagyták el saját partjaik vizeit, s most ismét felerősödtek a hírek arról is, hogy Peking repülőgéphordozó építésére készül. Ugyancsak biztosító feladatokat lát el a Karlsruhe nevű német fregatt, amely ebből a célból kedden futott ki Djibouti kikötőjéből (és csütrötökön már tűzharcba is keveredett kalózokkal, ahogy azt a cikk végén ismertetett hírben is olvashatja - a szerk.).

A Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB) összesítése szerint 14 hajó 268 főnyi legénysége tölti a karácsonyt kalózok fogságában. További két jemeni hajót is elfogtak, de ezek nem szerepelnek a statisztikában, mert róluk nem kapott hivatalos jelentést az IMB. A szervezet adatai szerint egyébként a szomáli partoknál az év során majdnem száz hajót ért támadást, s közülük negyvenet kerítettek a hatalmukba a kalózok. A jelenleg fogságban lévők közül a legtöbben, 91-en a Fülöp-szigetekről származnak.

A szomáli belpolitikai helyzet nem ígér sok jót. Ahogy azt jelentettük, egy héttel kinevezése után lemondott a miniszterelnök, s várható az államfő távozása is. Bár bejelentették, hogy két hónappal meghosszabbították az Afrikai Unió békefenntartóinak jelenlétét, valójában ez sem kecsegtet sok reménnyel.

Az országban lévő egyetlen ütőképes külföldi erőt, az etióp hadsereg alakulatait folyamatosan vonják ki, s bejelentések szerint ez a folyamat "megfordíthatatlan". Párhuzamosan viszont nem emelik komolyan a békefenntartók létszámát.

A hét elején volt az utolsó bejelentés, amely szerint Uganda, Burundi és Nigéria küld összesen 850 katonát a jelenlegi 3400-hoz. Jellemzésül, az AU nyolcezer békefenntartóra adott mandátumot, viszont nincs elégséges pénzügyi felajánlás az akció finanszírozására.

Bár az etióp erők még 2006-ban kifüstölték az iszlamista kormányzatot, azóta egy "iraki stílusú" ellenállás bontakozott ki. A különböző iszlamista erők ellenőrzésük alatt tartják az ország tengerparti és középső területeinek nagy részét, de ez sem egy egységes hatalom. Egymás ellen is küzdő hadurak polgárháborúja zajlik.

Helikopterrel elkergetett kalózok

A német haditengerészet mentett meg egy egyiptomi teherhajót Szomália partjainál a kalózoktól - közölték csütörtökön Berlinben. Az Európai Unió Atalanta fedőnevű hadműveletében részt vevő Karlsruhe fregatt az Ádeni-öbölben cirkált, amikor vészjelzést kapott a Vabi al-Arab nevű hajóról, hogy kalózok vették üldözőbe. A fregattról felszállt egy harci helikopter, és elűzte a tengeri rablókat, akik előzőleg tüzet nyitottak a hajóra, és megsebesítették az egyik tengerészt. Őt egy másik helikopter a Karlsruhe fedélzetére szállította orvosi kezelésre. Az Atalanta hadműveletben engedélyezve van a fegyverhasználat a kalózok ellen, és az is, hogy szomáliai területen is üldözzék őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.