Kaput zárt a NATO-nak Pakisztán

Lezárták a legfontosabb Afganisztánba vezető határátkelő helyet a pakisztáni hatóságok, miután egy NATO-helikopter támadása három katonájukat megölte.

 „Ez nem provokált támadás volt” -állítják a pakisztáni hatóságok, amelyek egyébként is követelik, hogy a NATO-erők hagyjanak fel a betörésekkel területükre. Az utóbbi időben ugyanis megszaporodtak a pilótanélküli robotgépekkel végrehajtott akciók Pakisztán törzsi területein. Az amerikaiak szerint a támadásokról tudtak Iszlámábádban, ám a pakisztániak ezt tagadják. Az akciók következtében – állítják – az al-Kaída több fegyverese és parancsnoka esett el.

Az elemzők a támadássorozatot összefüggésbe hozzák a Nyugat-Európa városai ellen tervezett „Bombay-típusú” tervezett terrortámadással. Ezt állítólag a német hírszerzés leplezte le a minap, egy afgán eredetű német állampolgár utazásait megfigyelve. A férfi Pakisztán törzsi területein a Hakkani-klánnak nevezett   tálib csoportosulás egyik táborában kaphatott kiképzést. Itt sok arab országbeli és nyugati állampolgárságú dzsihadista is megfordul.

A pastu Hakkani-klán szoros kapcsolatban áll a pakisztáni katonai hírszerzéssel, és közvetve kapcsolódhat a tálib erőkhöz is. Feltételezik, hogy Hakkaniék állnak számos afgán területen végrehajtott öngyilkos merénylet hátterében. A pakisztáni katonai vezetők többször szorgalmazták, hogy a hivatalos Kabul egyezzen ki a Hakkani-családdal. Ők egyébként a határ mindkét oldalán igen aktívak, s sokszor Iszlamabadnak is gondokat  okoznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.