Kapuőrt váltott Obama

Mostantól új stábfőnöke van a Fehér Háznak: a távozó Rahm Emanuel Chicago polgármesteri székéért indul harcba, utódja negyven éve rója a főváros legfontosabb folyosóit. Az utóbbi hónapokban feltűnően gyorsan cserélődnek egyes kulcsszereplők a Fehér Házban

Mostantól új stábfőnöke van a Fehér Háznak: a veterán bürokrata, Pete Rouse tölti be - legalábbis ideiglenesen - a sokak szerint második legfontosabb washingtoni politikai pozíciót. A 64 éves japán-amerikai (középső neve Mikami) negyven éve rója a főváros legfontosabb folyosóit, és pár éve Barack Obama kabinetfőnöke is volt, mégpedig a chicagói politikus szenátori időszakában. Éppen a „szeles városnak” köszönhető a mostani váltás: az eddigi stábfőnök, Rahm Emanuel ugyanis a várakozások szerint harcba száll Chicago megüresedő polgármesteri posztjáért.

Az amerikai sajtó rámutat: a kapuőri poszton történt csere aligha következhetett volna be két ennyire eltérő személyiség között. Emanuel a trágárságig fokozottan lobbanékony alkat, Rouse viszont óvatos háttérember. Nem tudni, hogy Emanuel távozása korainak számít-e, mindenesetre az utóbbi hónapokban feltűnően gyorsan cserélődnek egyes kulcsszereplők a Fehér Házban, és a frissítésre alkalmat adnak a novemberi, félidős kongresszusi választások is. A jövő tavasszal szintén Chicagóba költözhet haza David Axelrod, az elnök jobbkeze is, de ennek inkább az lesz a célja, hogy a napi ügymenet helyett előkészítse Obama 2012-es elnökválasztási kampányát.

Obama Emanuellel beszélget az Ovális Irodában első munkanapján, 2009. január 21-én
Obama kabinetfőnökével, Rahm Emanuellel beszélget az Ovális Irodában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.