Kapunyitás a határon túlra

Sorszámokat osztogattak a szomszédos országok magyar konzulátusain az előző hetekben, hogy megelőzzék a sorban állást: január elsejétől (valójában január harmadikától, hétfőtől) lehet hivatalosan kérelmezni a könnyített honosítást.

A magyar állampolgárság iránti érdeklődés különösen Erdélyben és a Vajdaságban nagy. Erdélyben a Tőkés László fémjelezte Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácshoz köthető demokráciaközpontok vállalták, hogy segítenek a dokumentumok összeállításában, de a kérelmeket itt is csak a hivatalos kirendeltségeken lehet benyújtani. Szlovákiában viszont sokan kivárnak: itt még érvényben van a nyári, Fico-féle törvény, amely megfosztja a kettős állampolgársággal rendelkezőket a szlovák útlevéltől. A felvidéki magyar politikusok is megosztottak az ügyben, hogy érdemes-e beadniuk a kérelmeket.

Az ukrán törvények elvileg nem ismerik el a kettős állampolgárságot, de nem is fenyegetnek komoly szankciókkal. Nemrég Viktor Janukovics elnök testőrségének parancsnokáról derült ki, hogy az ukrán mellett titokban izraeli útlevele is van. A kárpátaljai magyar politikusok nem buzdítottak a magyar állampolgárság felvételére, itt – a kedvezmények miatt – valószínűleg a magyarigazolvány marad a sláger.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.