Kapcsolatjavító látogatást tesz az egykori elnök özvegye

Phenjanba érkezett szerdán Li Hi Ho (Lee Hee-ho), az egykori dél-koreai elnök, Kim De Dzsung özvegye a két ország közti párbeszéd és együttműködés javítása érdekében – jelentette a hivatalos szöuli hírügynökség.

A 93 éves hölgy négynapos látogatást tesz. Egyelőre még nem világos, hogy lesz-e alkalma találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Li Hi Ho ott volt 2000-ben a phenjani történelmi találkozón, amikor az 1951–53-as háború óta először fogott kezet a két Korea vezetője, Kim De Dzsung és Kim Dzsong Il. Az özvegy 2011-ben is ellátogatott az észak-koreai fővárosba részvétét kifejezni a mostani phenjani vezető apjának, Kim Dzsong Ilnek a halála miatt. Akkor csak egy rövid formális találkozóra került sor köztük.

Fontos történelmi évforduló – a második világháború vége, így Korea felszabadulása a japán gyarmatosítás alól, illetve az ország kettészakadása – adja meg a keretet az egykori dél-koreai elnök özvegyének mostani látogatásához.

A Kim De Dzsong Béke Központ illetékesének közlése szerint Li abban a reményben utazott most Phenjanba, hogy a két Korea a megbékélés és az együttműködés érdekében próbálja gyógyítani a hét évtizedes kettéosztottság sebeit a 2000 júniusában aláírt közös közlemény szellemében. A két Kim által kezdett óvatos közeledés 2008-ig tartott, amikor Észak-Korea rakéta- és nukleáris kísérletekbe kezdett. Szöulban a két liberális elnököt követő konzervatív kormányzat keményebb vonalat kezdett képviselni Phenjannal szemben. A viszony elmérgesedését jelezte, hogy Észak-Korea torpedóval elsüllyesztett egy déli hadihajót, majd lőtte az általa vitatott tengeri határon lévő egyik szigetet is 2010-ben. A dél-koreai–amerikai hadgyakorlatok idején pedig Észak-Korea rendre rakétákat lő ki.

A volt dél-koreai elnök özvegyének mostani látogatásán esetleg az is kiderülhet, hogy Kim Dzsong Un részt vesz-e a fasizmus elleni győzelem 70. évfordulója alkalmából Pekingben rendezendő ünnepségeken. Ez lenne Kimnek az első hivatalos külföldi útja azóta, hogy átvette a kommunista rendszerű ország vezetését apja halálát követően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.