Kapcsolatjavításban állapodott meg az USA Pekinggel

Munkacsoport létrehozásáról döntött Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) kínai és Robert Gates amerikai védelmi miniszter a kínai fővárosban. Zökkenőkkel teli évet zár a két nagyhatalom.

A kínai-amerikai katonai kapcsolatok új lehetőségek előtt állnak, miközben további kihívásokkal kell szembenézniük - mondta a kínai védelmi miniszter vendégének, amikor fogadta őt a kínai Központi Katonai Bizottság központjában. A kapcsolatok egészséges és stabil fejlődéséhez közös erőfeszítésekre van szükség - húzta alá Liang. A két ország elnöke úgy véli, hogy a hadseregközi kapcsolatok fontosak, s Gates azt ígérte, hogy a maga részéről mindent meg fog tenni azért, hogy e kapcsolatok célkitűzései megvalósuljanak. A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint kijelentette: a nézeteltérések kezelésének legjobb módja a párbeszéd és az átláthatóság biztosítása.

Munkacsoport létrehozásáról döntött Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) kínai és Robert Gates amerikai védelmi miniszter
U.S. Secretary of Defense Robert Gates watches China's Minister of National Defense General Liang Guanglie end a joint news conference at Bayi Building in Beijing January 10, 2011. REUTERS/Larry Downing (CHINA - Tags: POLITICS MILITARY)

A két védelmi miniszter találkozójára és megállapodására egy zökkenőkkel terhelt évet követően kerül sor, amely gyakorlatilag a 6,4 milliárd dolláros tajvani fegyvereladásokkal kapcsolatos washingtoni döntéssel kezdődött. Peking ezután megszakította, illetve felfüggesztette védelmi diplomáciai kapcsolatainak egy részét az Egyesült Államokkal.

Liang kérdésre válaszolva hétfőn ismételten aláhúzta: az effajta fegyvereladások súlyosan sértik Kína alapvető érdekét, amit az Egyesült Államoknak jobban figyelembe kell vennie. Liang és Gates közös sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy fegyverkezési verseny alakulna ki országaik között. Liang a kínai katonai fejlesztéseket teljes mértékben összhangban lévőnek nevezte Kína gazdasági és politikai erejének növekedésével. Azt is mondta, hogy a haditechnológia területén országa több évtizedes lemaradásban van a világ fejlett országaitól. „A fegyverzeti rendszerek területén folytatott kutatások és fejlesztések semmiképpen nem irányulnak a világ egyetlen más országa ellen sem, és a jövőben sem fognak fenyegetni egyetlen országot sem” - jelentette ki a kínai védelmi miniszter.

Gates, aki vasárnap kezdte meg négynapos kínai látogatását, kifejtette: azért is tartja szükségesnek a katonai kapcsolatok javítását, mert politikai súrlódások esetén megnövekedhet a rossz helyzetértékelésen alapuló katonai döntések kockázata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.