Kaotikus állapotok Burkina Fasóban

Átmeneti kormány megalakításáról döntött a Burkina Fasó-i hadsereg egy nappal azután, hogy a napok óta zajló erőszakos tüntetésekben egy ember vasárnap életét vesztette.
Tüntetők az ouagadougoui tv-székháznál.
Tüntetők az ouagadougoui tv-székháznál.
Joe Penney / Reuters

Helyszíni beszámolók szerint tegnap kaotikus jelenet bontakozott ki Burkina Faso fővárosában, ahol eleinte Blaise Compaore exelnök lemondását követelték, most pedig a hatalmat magához ragadó hadseregét. A szűnni nem akaró demonstrációkat az állami televízió székházánál tegnap lövésekkel igyekeztek feloszlatni.

Szemtanúkra hivatkozva a BBC azt írja, hogy a katonák a levegőbe lőttek, majd kényszerítették az újságírókat, hogy hagyják el az épületet. A hadsereg által kiadott közlemény szerint nem volt más lehetőség, „vissza kellett állítani a rendet".

A székháznál legalább egy ember meghalt, ám nem tudni, hogy a tüntető a katonák fegyvereiből származó lövések következtében vesztette-e életét.

A lövöldözés elől menekülő tüntetők.
A lövöldözés elől menekülő tüntetők.
Joe Penney / Reuters

Blaise Compaore 27 éves uralmának csütörtöki megdöntése után az emberek csak rövid ideig reménykedhettek demokratikus átmenetben, hiszen a hadsereg szombaton már Isaac Zida alezredest nevezte ki az ország élére.

A hatalom katonai kézben való összpontosulását nemcsak az ENSZ ítélte el – és fenyegetett szankciókkal –, de az emberek is újra utcára vonultak. A vasárnapi lövöldözéssel párhuzamosan a hadsereg elbarikádozta a főváros, Ouagadougou főterét, majd megtisztította azt a tüntetőktől. 

Nem sokkal később tárgyalásokba kezdtek az ellenzék vezetőivel, majd a hadsereg szóvivője éjszaka bejelentette, hogy megállapodtak egy átmeneti szerv létrehozásáról, amelynek minden sajátosságáról konszenzus alapján döntenek.

„Minket nem érdekel a hatalom, csupán a nemzet érdekei számítanak" – olvasható a hadsereg által kiadott közleményben. Egyelőre kérdéses, hogy mit hoznak az elkövetkező napok, de a Burkina Fasó-i alkotmány értelmében az elnök lemondása esetén a szenátus elnökének kell átvennie a hatalmat, a választásokat pedig 60-90 napon belül meg kell tartani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.