Vádat emeltek 9/11 értelmi szerzője ellen

A kilencórás szombati tárgyaláson a vádlottak, Hálid Sejk Mohammed és négy társa nem voltak hajlandóak válaszolni a bíró kérdéseire. Volt, akit egy időre a székhez kellett szíjazni.

Hivatalosan is vádat emeltek a 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadás kitervelője, Hálid Sejk Mohammed és négy bűntársa ellen a guantánamói amerikai támaszpont különleges katonai bírósága előtt.

A szombati tárgyaláson a vádlottak nem voltak hajlandóak válaszolni a bíró kérdéseire, egyiküket pedig egy időre a székhez kellett szíjazni. A kilenc órán át húzódó meghallgatások után végül Mark Martins tábornok, katonai ügyész terrorcselekményre való összeesküvéssel, civilek elleni támadásokkal, szándékos emberöléssel, háborús bűnökkel, repülőgépek megsemmisítésével vádolta meg a terrortámadás kitervelőit. Az eltérített utasszállító gépekkel elkövetett merényletek csaknem 3000 emberéletet követeltek. Az öt vádlott nem volt hajlandó nyilatkozni arról sem, bűnösnek vagy ártatlannak vallja-e magát.

Az ügyész jelezte, hogy a vád kész akár augusztus elején is megkezdeni a pert, de a védelem még több hónapos felkészülési igényét jelentette be, így a per várhatóan jövő májusban folytatódik. Ha bűnösnek találják őket, az öt vádlott halálbüntetésre is számíthat. Újonnan bevezetett rendszabályok tiltják, hogy a katonai ügyészek kínvallatás során szerzett bizonyítékokra hivatkozzanak, ám sok szakértő szerint a per így sem tiszta, mert Guantánamón korlátozzák a védőügyvédek kapcsolatfelvételi lehetőségeit a klienseikkel.

A szombati guantánamói tárgyaláson Hálid Sejk Mohammed, aki saját állítása szerint is kitervelte a bűncselekményeket, négy bűntársával együtt több mint három éve először jelent meg a nyilvánosság előtt. A 47 éves pakisztáni férfi – az al-Kaida terrorszervezet egykori műveleti vezetője – nem volt hajlandó válaszolni a bíró kérdéseire. Az ugyancsak pakisztáni Ramzi bin al-Sib, aki állítólag a fő összekötő volt a légikalózok és az al-Kaida vezetősége között, előbb felállt, majd letérdelt és imádkozni kezdett – a férfit az őrök figyelték, de nem avatkoztak közbe. A jemeni Valíd bin Atta vádlottat – aki a nyomozók szerint kiválasztott és kiképzett néhányat a gépeltérítők közül – székéhez szíjazva vitték be a tárgyalóterembe, mivel erre önként nem volt hajlandó, de később eloldották a köteléket, miután megígérte a bírónak, hogy jól viselkedik. A meghallgatáson al-Sib azt hangoztatta, fél, hogy megölik, és a közvélemény előtt öngyilkosságként adják el a halálát.

Fennakadást okozott az is, hogy a vádlottak nem vették fel a fejhallgatót, amelyen a teremben elhangzó kijelentéseket arabul követhették volna. A bíró ekkor rövid időre felfüggesztette a tárgyalást, amelyet később úgy folytattak, hogy a teremben mindenki hallja a tolmácsot. A bírónak, James Pohl ezredesnek néha érezhetően nehezére esett irányítás alatt tartania az eseményeket: „Miért olyan nehéz ez?” – kérdezte egy adott pillanatban.

A vádlottak utoljára 2008 decemberében jelentek meg a bíróság előtt. Mohammed akkor úgy nyilatkozott, kész bűnösnek vallani magát, és mártírként készül a halálra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.