Üzletfosztogatások, lövöldözések a rendőrsztrájk közepette

Hiába mozgósított a brazil központi kormány többezer katonát az észak-keleti Bahia szövetségi államban, így annak fővárosában, Salvadorban, a rendőrök harmadik napja tartó sztrájkját szerda estétől csütörtök reggelig bűnöző elemek újra csak üzletek, boltok kirablására, éttermek megzsarolására használták fel.

Az O'Globo internetes oldala szerint az utóbbi 24 órában húsz gyilkosság történt, közülük az egyik áldozat egy katona, aki egy autó elrablását próbálta megakadályozni. Több autóbuszt is megtámadtak.

Bahia szövetségi állam törvényhozása szerdán ötórás tanácskozáson próbált megállapodni a béremelést követelő rendőrök képviselőivel, de nem sikerült egyetértésre jutni sem a béreket, sem az amnesztiát illetően, amit a munkafelvétel megtagadása miatt elmarasztalt rendőrök nevében követelnek.

A majd három millió lakosú Salvador egyik kerületében, az Águas Clarasban hat boltot és a üzletközpontot is kifosztottak csütörtökre virradóan, az egyik boltot aztán fel is gyújtották. A bűnözők főleg elketronikus termékeket és alkoholos italokat vittek el. Szerdán és a csütörtök délelőtti helyzet szerint is a régió fővárosában és néhány vidéki nagyvárosban is zárva maradtak a boltok, az iskolák többsége is.

Salvador egyébként a foci VB idején hat mérközésnek is otthont ad.

Két éve volt már hasonló rendőrsztrájk, akkor az 12 napig tartott- emlékeztet a BBC. A következmények is súlyosabbak voltak, több mint százan haltak meg az elszabdult erőszak, rablások során. Akkor 12 rendőrt őrizetbe vettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.