Káosz jöhet Líbiában

Az észak-afrikai ország legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek nyilvánította csütörtökön a júniusban megválasztott líbiai parlamentet. A döntés káoszt okozhat, és az üzemanyagárak is tovább emelkedhetnek az olajkitermelő államban.
A parlamentet alkotmányellenesnek nyilvánító határozatot azután fogadta el a bírói testület, hogy egy nappal korábban fegyveresek lerohanták Líbia legnagyobb olajmezőjét, ezzel leállítva a kitermelést az ország déli részén.

Az afrikai országban régóta káosz uralkodik. Három évvel a diktátor, Moammer Kadhafi halála után két rivális kormány és parlament próbálja megszerezni a hatalmat az ország energiatartalékai felett, és a kialakult konfliktusba több tucat fegyveres csoport is becsatlakozott.

A nyugati hatalmak és a Líbiával szomszédos országok attól tartanak, hogy az OPEC-tagország egy újabb polgárháborúval néz szembe - írja a Reuters. Az ország nyugati részét ellenőrző Operation Dawn (Hajnal Művelet) fegyveresei augusztusban foglalták el a líbiai fővárost, Tripolit, és a keleti hátországot is támadni kezdték, ahol a nemzetközileg elismert parlament jelenlegi bázisa is található.

A júniusi választások eredménye erősen mutatta, hogy az iszlamistákat - akik kapcsolatban állnak az Operation Dawnnal - bosszantotta a liberálisok és föderalisták népszerűsége: a fegyveresek ezután foglalták vissza Tripolit. A legfelsőbb bíróság székhelye is a fővárosban van, ahol az iszlamisták visszaállították az Általános Nemzeti Kongresszust (GNC).

Az alkotmánybíróság mostani döntése elmélyíti és akadályozza az ENSZ közvetítői tevékenységét. A testület elmondta, hogy a választási törvény sérti Líbia ideiglenes alkotmányát. Ugyanakkor a bírói testület döntését több százan ünnepelték a fővárosban, és a GNC vezetője, Nouri Abusahmain szerint ezzel megnyílt az esély a nemzeti párbeszédre, amely segítheti a líbiai válság megoldását. 

A tobruki képviselő-testület azonban nem fogadja el a legfelsőbb bíróság döntését, amely a keleti kormány szerint fegyveres fenyegetés hatására született.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.