Káosz és verekedés a dél-afrikai parlamentben

Jacob Zuma elnök évértékelő beszéde alatt felfordulás tört ki a dél-afrikai törvényhozás épületében, amikor baloldali képviselők dulakodni kezdtek a biztonsági szolgálat embereivel.

A Gazdasági Szabadság Harcosai (EFF) párt többször is megszakította a Dél-afrikai Köztársaság államfőjének parlamenti évértékelőjét. A parlament elnöke felszólította őket a távozásra, ez végül dulakodáshoz vezetett.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Szövetség az EFF kiküldésére tiltakozásul szintén kivonult az ülésteremből. Nem küldhetnek rendőröket a parlamentbe – mondta a párt elnöke, Mmusi Maimane.

Az EFF arra használta az elnök évértékelő beszédét, hogy kérdéseket tegyen fel neki, állami pénzekből finanszírozott, több millió dollárból korszerűsített magánrezidenciájáról. Zuma cáfolta, hogy károsította volna az állami vagyont, és tagadta az EFF vádjait.

BBC szerint az egész incidens nyugodtan kezdődött. Az EFF képviselői egy perces felállással zavarták meg a beszédbe kezdő elnököt. A politikusok ezután tették fel kérdéseiket, majd a parlament elnöke felszólította őket, hogy hagyják azokat egy másik alkalomra.

A helyzet akkor durvult el, amikor az EFF elnöke, Julius Malema halkan megjegyezte, hogy az elnöknek vissza kéne fizetnie az ingatlanjára költött állami pénzeket. A házelnök távozásra szólította fel a képviselőt, aki ezt nem teljesítette. Ekkor hívták be a biztonságiakat, akik elkezdték kiszorítani az EFF képviselőit az ülésteremből. Az egyik politikus ütni próbálta a biztonsági szolgálat dolgozóit, egy másik kalapját vágta hozzájuk.

Az ülésteremben dulakodás és kiabálás tört ki. Pár perc múlva az EFF képviselői távoztak, őket követték a Demokratikus Szövetség tagjai is.

Az nem tisztázott egyelőre, hogy a biztonságiak a rendőrséghez, vagy a parlament tisztviselőihez tartoztak. Az egyik képviselő szerint, ha a rendőrséget használták a kiszorításra, az akár az ellenzék megfélemlítéseként is értelmezhető.

Az EFF vezetője és Zuma elnök korábban a szövetségesek voltak, de a párt új, populista politikai irányvonala miatt, amely a javak újraelosztását is szorgalmazza, megromlott viszonyuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.