Kansasbe érkezett az első szíriai menekültcsalád

Ahmad al-Abbúd feleségével és öt gyermekével együtt Jordániából ment az Egyesült Államokba. Ők az elsők, akiket Barack Obama amerikai elnök menekültprogramja keretében fogad be az ország.

A szír férfi a Missouri államban lévő Kansas Cityből adott első nyilatkozatában háláját fejezte ki Jordániának, ahol három éven keresztül élt, amióta elmenekült a szíriai polgárháború pusztításai elől. A CBS televíziónak a 45 éves férfi úgy fogalmazott: készen áll az új életre az Egyesült Államokban.

"Boldog vagyok, Amerika a szabadság és demokrácia hazája, vannak munkalehetőségek, jó az oktatás, arra számítunk, hogy jó életünk lesz itt" - mondta, majd hozzátette: készen áll arra, hogy családjával együtt beilleszkedjen az amerikai társadalomba.

Obama idén szeptember 30-ig tízezer szíriai menekült befogadását vette tervbe. Ennek elősegítésére idén februárban Ammánban, Jordánia fővárosában az Egyesült Államok úgynevezett áttelepülési központot nyitott, ahol naponta mintegy hatszáz áttelepülni szándékozó szíriait hallgatnak meg. Miközben egy letelepedési kérelem elbírálásához általában 18-24 hónapra van szükség, addig az Obama-progam keretében érkező menekültek jóval gyorsabban, három hónap alatt megkaphatják az engedélyt.

Jordániában pillanatnyilag mintegy 630-640 ezer szíriai menekült él, de a királyságban összesen egymillió-kétszázezer a szíriaiak lélekszáma, mert sokan telepedtek le már a polgárháború kirobbanása előtt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.