Kanadai irányította az algériai túszejtést

A legújabb adatok szerint a harcokban összesen 37 külföldi halt meg, ők nyolc különböző ország állampolgárai voltak.

Egy kanadai állampolgár is részt vett a szélsőségesek oldalán a kelet-algériai In Amenas gázmezőn végrehajtott múlt heti túszejtő akcióban. Ő vezényelte le a támadást – jelentette be hétfőn Abdelmalek Sellal algériai miniszterelnök. A politikus hétfőn közleményt adott ki a szombaton véget ért túszdrámáról: eszerint három nap alatt 37 külföldi halt meg a harcokban, akik nyolc különböző ország állampolgárai voltak. A kormányfő csak egy kanadai túszejtőt említ, és azt állítja, hogy 29 fegyverest öltek meg, hármat pedig élve elkaptak a hadsereg kommandósai. A Reuters korábban még arról adott hírt, hogy két kanadai állampolgár van a túszejtők között.

A túszejtők fegyvertára In Amenasban
Amenász, 2013. január 20. Az algériai hatóságok által az amenászi földgáztelepen a túszejtőktől elkobzott fegyverek láthatók 2013. január 20-án. Iszlamista fegyveresek január 16-án több száz túszt, köztük több tucat külföldit ejtettek foglyul Algériában egy gázkitermelő telepen annak megtorlásaként, hogy Algéria engedélyezte légtere használatát Franciaországnak a Maliban indított katonai intervenció során. A túszdrámában összesen nyolcvan terrorista és túsz életét vesztette, egy mentőakcióban 685 algériai és 107 külföldi dolgozót sikerült kiszabadítani. (MTI/EPA)

Vasárnap a gázmező létesítményeinek a biztonsági tisztogatását végző algériai egységek 25 új holttestet találtak, feltevések szerint olyan túszokét, akiket a szélsőségesek végeztek ki. Előkerült kilenc japán állampolgár holtteste is. A halott túszok között minimum három amerikai és három brit állampolgár van, három másik brit sorsáról pedig nem tudni – valószínűleg ők is halottak.

A szélsőségesek vezére, a távolból irányító Mohtar Belmohtar egy valamivel korábban nyilvánosságra hozott videoüzenetben vállalta a felelősséget a túszejtő akcióért, hozzátéve, hogy a támadást az al-Kaida égisze alatt hajtották végre. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség már vasárnap adott hírt arról, hogy a terroristák között kanadai állampolgárok is lehetnek a tunéziaiak, mauritániaiak, líbiaiak, algériaiak, egyiptomiak és líbiaiak mellett. Sellal hétfőn azt mondta, Nigerben képezték ki a fegyvereseket, majd a csapat Líbián keresztül hatolt be Algériába. A miniszterelnök szerint Maliban kezdték el tervezgetni az akciót két hónappal ezelőtt, ami ellentmond annak a feltételezésnek, hogy az iszlamisták a mali francia beavatkozás miatt rendezték meg a túszdármát.

A miniszterelnök közölte, hogy a támadók eredetileg egy munkásokat szállító buszt akartak megtámadni. Rálőttek a járműre, a buszt kísérő katonák azonban olyan erővel válaszoltak a lövésekre, hogy az iszlamisták inkább megváltoztatták terveiket.

A szombaton véget ért túszdrámáról egyébként még mindig csak szivárognak az információk, nagyon lassan áll össze a kép, amiért Algírt már több érintett nyugati ország – az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – is bírálta. Megvédte viszont Francois Hollande francia elnök, aki szerint az algériai hadsereg a „lehető legmegfelelőbben” cselekedett. Annak, hogy az algériai hadsereg mert egyoldalúan fellépni, belpolitikai okai vannak, a kilencvenes években ugyanis a hadsereg törte le az iszlamista szélsőségesek 150 ezer halálos áldozatot követelő lázadását, és tekintélye azóta is megkérdőjelezhetetlen az országban – jellemző, hogy máig nagyrészt civil felügyelet nélkül működhet.

Külföldi újságírókat a válság alatt a közelébe sem engedtek In Amenasnak. A helyi televíziók helyszíni felvételein is csak a terroristák által hátrahagyott tekintélyes arzenált – gépkarabélyokat, rakétavetőket és rengeteg muníciót – látni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.