Kanada: parlament felfüggesztve

A parlament feloszlatásával nyert egérutat a francia szeparatisták elől a konzervatív kisebbségi kabinet Kanadában. Az ellenzék francia ajkú politikust juttatna a miniszterelnöki székbe - viszont a torzsalkodás nyomán a kormánypárt látványosan megerősödött.

A konzervatív miniszterelnök kérésének megfelelően január végéig berekesztette az ottawai parlament működését csütörtökön az államfői jogokat gyakorló Michaelle Jean kanadai főkormányzó. Stephen Harper azért akart a költségvetés kidolgozásáig időt nyerni, mert kisebbségi kabinetjét egy, a québeci szeparatistákat is magában foglaló, de a liberálisok vezette ellenzéki pártszövetség veszélyezteti. Mindez hetekkel azután történik, hogy Harper októberben megnyerte ugyan a választásokat, de továbbra sem tud maga mögé parlamenti többséget állítani.

Előző esti - rendhagyó - tévébeszédében Harper a szeparatistákat ostorozta, és utalt arra: Kanada egységét veszélyezteti, ha a Bloc Québecois (BQ) bekerül a kormányba. A francia ajkúak érdekeit képviselő párt szerint viszont annál jobb, minél rosszabb a miniszterelnöknek. Az alakulat arra számított,hogy Jean nem ad egérutat, így Harpert már hétfőn bizalmi szavazás buktathatja meg.

Ebben az esetben a II. Erzsébetet képviselő főkormányzó vagy új választásokat írt volna ki, vagy pedig az ellenzéknek adott volna kormányalakítási megbízást. - Arra kérem Harper urat, engedje az alsóházi szavazást, és mondjunk búcsút a kormányának. Akkor minden energiánkat a nyakunkba szakadt gazdasági válság megoldására fordíthatjuk - fogalmazott előzőleg Gilles Duceppe, a BQ vezére. Ha a labda később a mostani ellenzék térfelére kerül, úgy egy liberális-szociáldemokrata-québeci koalíció élén a francia ajkú Stéphane Dion, liberális pártvezető foglalhatná el a miniszterelnöki széket.

A közvélemény közben a miniszterelnök oldalára állt. A konzervatív párt most 46 százalékos támogatottsággal rendelkezik, ami bőven elég lenne a kényelmes parlamenti többséghez egy esetleges választás esetén. Az októberi választásokon 38 százalékkal végzett konzervatívok kisebbséági kormányt kényszerültek alakítani.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.