Bérgyilkost is fogadtak az embercsempészek Kanadában

A honfitársait ingyenmunkára kényszerítő Dömötör Ferenc kedden kilencéves börtönbüntetést kapott az Ontario állambeli Hamiltonban. Az embercsempészek állítólag áldozataik likvidálására is készültek.

Kilenc évre ítélték kedden Kanadában a Dömötör-klán néven ismert embercsempész-hálózat vezérét, Dömötör Ferencet, akinek 19 magyarországi bevándorló kihasználásáért, embercsempészetért és bűnszervezet létrehozásáért kellett felelnie a törvény előtt. Dömötörnek a hatóságokkal való készséges együttműködése miatt négy és fél évet kell rács mögött töltenie Kanadában, ami után feltételesen szabadlábra helyezik és visszatoloncolják Magyarországra.

Fia, a 21 éves ifjabb Dömötör Ferenc ötéves börtönbüntetést kapott, amelyből másfél évet kell leülnie. Elítélték a klánvezér feleségét, Kolompár Gyöngyit is, de csak a már börtönben töltött időre. Az Ontario állambeli Hamiltonban zajló persorozat, amelyben a Dömötör-klán kilenc tagját állították törvény elé, Kanada történetének legnagyobb embercsempészeti ügye – legalábbis amióta 2005-ben életbe lépett a ma is hatályban lévő törvény.

Ítélethirdetés után a 49 éves klánvezér bocsánatot kért azért, amit tett. Az 1998 óta Kanadában élő roma férfi szavait tolmács közvetítette a hallgatóságnak.

A hamiltoni embercsempész banda szerdai, kanadai lapinformáció szerint bérgyilkost is fogadott, hogy megölesse a Kanadába csábított áldozatait, valamint két rendőrt és az ügyben eljáró ügyészt. Ezt közölte internetes kiadásában a Hamilton Spectator. A Gyilkos (The Killer) fedőnevű férfi, akit a lap három forrásra hivatkozva Cs. Józsefként azonosított be, tavaly júniusban már úton volt Kanada felé, de a határőrizet tudomást szerzett a tervről, ezért a férfi nem jutott be az észak-amerikai országba.  Azt a Hamilton Spectatornak nem sikerült kiderítenie, hogy a bérgyilkost útjának melyik szakaszán tartóztatták fel, de úgy értesült, hogy a férfi jelenleg feltehetően Magyarországon tartózkodik.

Maffia a rabszolgák vállán

Egy marék dollárért – figyelembe véve, hogy emberéletekről van szó, Dömötör Ferenc kis túlzással ennyiért adta-vette azokat a honfitársait, akik az ő, illetve embercsempész-hálózata karmai közé kerültek Ontarióban. A hamiltoni ügyészség vádja szerint a hálózat kíméletlenül kihasználta a hozzá forduló bevándorlókat: a Magyarországról érkező áldozatok ára fejenként pár ezer dollár, osztályrésze pedig rabszolgasors lett az illegális munkaerőpiacon: többnyire ingyenmunkára kényszerítették őket egy-egy építkezésen, ahonnan visszatérve a ház körüli kellett tenniük-venniük  – ha ezt megtagadták, ütötték-verték és megalázták őket.

A sajtóban csak Dömötör-klánként elhíresült hálózat két vezére, Dömötör Ferenc, és öccse, Dömötör Gyula 1998-ban érkezett Kanadába – mint később kiderült, Magyarországon zsarolás miatt körözték őket. Letelepedniük ennek ellenére feltűnés nélkül sikerült. Szobafestőként dolgoztak, és egy 2001-es bolti lopáson túl nem is vonták magukra a hatóságok figyelmét. Egészen 2008-ig, amikor is Kanada enyhített a beutazási feltételeken, a testvérpárhoz pedig a feleségek és a többi családtag is könnyedén csatlakozhatott.

Dömötör ekkor szimatolta meg a kitűnő üzleti lehetőséget: mivel a vízumkötelezettség eltörlése miatt Kanadába amúgy is százával érkeztek a magyar – főként roma – bevándorlók, hirdetést adott fel, amelyben gyors elhelyezkedési lehetőséggel kecsegtette a jelentkezőket.

Az áldozatokat a klán többnyire szűkebb pátriájából, Pápáról csalta Kanadába, és a számítása be is vált. Mivel a munka és a jobb élet reménye folyamatosan biztosította utánpótlást, Dömötörék az első találkozó után nem sok kétséget hagytak valódi szándékaik felől: miután földet értek, az érkezőket azonnal megfosztották az útlevelüktől, és egy félreeső hamiltoni házba vitték őket. Itt szikár tényként azt közölték velük, hogy ezután féltucatnyi társukkal egy szobába összezárva matracon kell aludniuk, a munka reggel hatkor kezdődik és éjjel 11-kor ér véget, mindehhez pedig napi egyszeri étkezés jár – ahogy a vallomásokból kiderül, a klán így akarta behajtani az utazási költségeket, és nem mellesleg azt a hatszázezer forintot is, amelyet állítólag egy-egy jelölt után a magyarországi „közvetítőknek” kifizettek.

Nem mindenki végezte azonban az építkezéseken. Néhány áldozatnak a családi szobafestő cég adott munkát, másokat fatelepekre közvetítették ki. Legalábbis ez volt a legális álca ahhoz, hogy a megzsarolt magyarok szociális juttatásokért a hamiltoni önkormányzathoz fordulhassanak. A segély természetesen családi zsebben landolt.

És a vállalkozás sokáig igencsak jövedelmezőnek bizonyult. A klánvezér Dömötör Ferenc 2009 őszén félmillió dollárért vehetett házat Hamilton történelmi negyedében, Ancasterben, és futotta egy Mercedesre is a családi kirándulásokhoz – ahogy tőle alig egy utcányira fivérének, Gyulának is. Banki kivonatok tanúsága szerint 2009-ben Ferenc akkor 19 éves fia évi 142 ezer dolláros jövedelmet tudhatott magáénak.

A fényűző élet 2010-ben ért véget. Az egyik áldozat, Simon Sándor ugyanis megelégelte a rabszolgasorsot, és egy segéllyel kapcsolatos meghallgatáson feldobta a klánt a hamiltoni önkormányzatnál. Az 51 éves férfi akkor már két hete élt Dömötör Ferenc felesége, Kolompár Gyöngyi húgának a pincéjében. Beszélni kezdett egy másik áldozat, Mikó Tamás is, aki 2009-ben lett a Dömötörék túsza. Ő akkor már egy éve dolgozott rabszolgaként, és bár a nyomozás alatt a hatóságok több sorstársával együtt biztonságos helyre költöztették, a tanúvédelmi programot a bűnszervezetté nőtt klánnak újra és újra sikerült kijátszania: Dömötörék többször is menekülő áldozataik nyomára. Megtörtént, hogy Bán Erzsébetet – az egyedüli nőt, aki a hálójukba került – torka elvágásával fenyegették meg, de az is, hogy Mikó Magyarországon ragadt családjának ajánlottak pénzt, ha a 24 éves férfi eláll a vallomásában foglalt állításoktól. Amikor kiderült, hogy az ajánlatra nincs vevő, jött a fenyegetőzés. Ezután a Mikó-családot Pápáról az éj leple alatt Budapestre menekítették.

A Dömötör-klánra végül 2010 októberében, közel egyévi nyomozás után csaptak le a hatóságok. Kilenc tag ellen embercsempészet, egy ellen lopás miatt emeltek vádat. Kiderült, hogy az embercsempész-hálózat összesen 19 embert tartott a markában, ami után a helyi sajtó Kanada történetének legnagyobb hasonló bűnügyéről kezdett el cikkezni.

A persorozatban azóta is folyamatosan születnek az ítéletek. Legutóbb, a múlt héten Dömötör Gyula kapott hét és fél éves börtönbüntetést – a legtöbbet, amennyit valakire embercsempészet miatt Kanadában kiszabtak. A kétes dicsőség azonban nem sokáig maradt az övé, miután kedden a hamiltoni bíróságon bátyját kilenc évre ítélték. Ahogy a sajtó írta, Dömötör Ferenc arcát többször a kezébe temetve vallotta bűnösnek magát pánteken embercsempészet és bűnszervezet létrehozása vádjában.

A kanadai törvények szerint amint az elítéltek feltételesen szabadlábra kerülnek, azonnal vissza is toloncolják őket Magyarországra.

Ami a Dömötör-klán volt áldozatait illeti, nekik bevándorlóként az élet embercsempészek nélkül sem könnyű. Ahogy Mikó a The Globe and Mail riporterének mesélte, szabadsága visszanyerése után hosszú időn át csak feketén tudott munkát vállalni, napi huszonöt dollárért tizennégy órán át mosogatott egy étteremben. Letelepedési engedélyt is csak nemrég kért, de most – állítja szilárdan – rendőr akar lenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.