Kanada menedékjogot adott a tengerbe fulladt kurd kisfiú családjának

Menedékjogot kapott Kanadában Alan Kurdinak, annak a hároméves szíriai kurd kisfiúnak hét családtagja, akinek holttestét a török partokon vetette ki a tenger szeptember elején azt követően, hogy a polgárháború ellen egy gumicsónakon menekülve testvérével és édesanyjával együtt az Égei-tengerbe fulladt - írta a The Washington Post keddi számában.
A kisfiú szüleivel és testvérével a törökországi Bodrum partjairól indulva a görög Kósz szigetre akart eljutni, a lélekvesztő azonban viharba került, felborult. A katasztrófát csupán a családfő élte túl. Egy török fotóriporter által a kisfiú partra vetett holttestéről készült fotó bejárta a nemzetközi sajtót, ráirányítva a figyelmet a szíriai polgárháború nyomán megindult menekültáradat keltette humanitárius katasztrófára, és különösen a szíriai menekültek helyzetére.

A szíriai Kobane városából származó család rokonsága - köztük Alan Kurdi nagynénje, Tima - húsz éve Kanadában él, és a kisfiú apja korábban már benyújtott egy menedékkérelmet a kanadai hatóságokhoz, amelyet azonban az akkori kanadai kormány illetékesei elutasítottak. Abdullah azonban nem adta fel, a nyár végén ismét útnak indult, az az út azonban tragédiával végződött.

A közelmúltban hivatalba lépett, Justin Trudeau vezette új kanadai kormány nemrégiben úgy döntött, hogy áttekinti és felgyorsítja a kanadai menedékjogért folyamodó mintegy tízezer szíriai menekült kérelmének elbírálását. Így került sor Abdullah rokonsága ügyének felülvizsgálatára, majd kérelmük elfogadására is.

A szerencsétlenül járt kisfiú apjának hét családtagja - bátyja és felesége, valamint azok öt gyermeke - kapott így menedékjogot Kanadában. Az amerikai lap értesülése szerint a hatóságok már megkezdték a honosítás technikai részleteivel kapcsolatos különböző hivatalos eljárásokat.

Az apa, Abdullah úgy döntött, hogy a tragédia után nem kíván Kanadába költözni, hanem hazaszállíttatja elhunyt családtagjait, eltemeti őket, és a közelükben telepszik le. A The Washington Post értesülése szerint az iraki Kurdisztán fővárosába, Erbilbe költözött, ahol a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy kisfia nevét viselő alapítványt hoznak létre a szíriai menekültek megsegítésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.