Álmagyarokkal nyerhetett a Fideszhez köthető jelölt Horvátországban

Az Index cikke szerint tömegével fedezték fel magyar identitásukat horvátok, szerbek és romák a horvát előrehozott választás előtt. A gyanú szerint 200 kunával, vagyis körülbelül 8000 forinttal, némi liszttel, cukorral és tusfürdővel fizették le, sőt megzsarolták őket. 

Az index.hu állítása szerint ezzel a szavazógyarapodással sikerült kiütni a horvát magyarság baloldali képviselőjét, Juhász Sándort, és a Fidesz favoritjának számító jobbos Jankovics Róbert került a helyére. A rendkívül szoros választáson akár Orbán legnagyobb külföldi kritikusának a visszatérése is múlhatott volna. A megvádolt Jankovics szerint azonban mindez hazugság, kitaláció, és ellenfele csupán nem tud veszíteni. A választási bizottság elutasította a panaszokat.

Az adatok szerint a magukat magyar kisebbséginek valló horvát szavazók száma tavaly decembertől idén szeptemberig 851-gyel, vagyis majdnem átlag havi száz fővel nőtt. A  horvát sajtóban is feltárt jelenség inkább tűnik választási csalásnak, mintsem a magyar lakosság gyarapodásának. Az index.hu cikke szerint szavazatvásárlással, fenyegetéssel és zsarolással vettek rá horvátokat és romákat, hogy vallják magukat magyarnak, így befolyásolva az egyetlen magyar kisebbségi mandátum sorsát.

A végül győztes Jankovics Róbert a fidesz.hu-n megjelent beszámoló szerint egy szeptember 26-i konferencián büszkélkedett a magyarok számának növekedésével. "Bár a magyarság száma csökken, de a szavazópolgárok száma mégis folyamatosan nő. A részvétel a magyarság esetében kétszer akkora volt, mint az utána következő kisebbségnél."

A 151 fős horvát parlament 140 mandátumát választókerületekből osztják ki, a horvát diaszpóra három mandátuma mellett azonban az országban élő kisebbségeknek is jut nyolc mandátum. Ezek egyike a kb. 14 ezer fős magyar kisebbségnek jár.

Az eddigi képviselő, Juhász Sándor 2015-ben  20 szavazattal nyert a mostani győztes Jankovics Róbert előtt. Jankovicsot a horvát sajtó a Fideszhez közel állónak írja le. A gyanú szerint hol 40 euróért, hol 200 kunáért toborozták a magyarokat a szeptember 11-i választás előtt. 364 új magyar nemzetiségű választópolgárt jegyeztek be Eszék-Baranya megyében, akik a tavalyi választásokon még nem léteztek – mondta Juhász Sándor, amikor a választói névjegyzék manipulálásával vádolta meg ellenfelét.

A Trportal.hr-nak sikerült megszólaltatna párat az újdonsült magyarok közül. Egyikük, Zorica Blazevics arról számolt be, hogy megjelent nála a pélmonostori szociális gondozó hivatal egyik munkatársa és Jankovics Róbert. 200 kunát ígértek neki, ha elmegy a hivatalba és magyarnak regisztrálja magát, majd megnyugtatták, hogy két héttel a választás után visszaváltoztathatja a nemzetiségét horvátra. "Amellett, hogy ígéretet tettek a havi szociális juttatásaim emelésére, meg is fenyegettek. Azt mondták, elveszik a házamat és a fiamat is, illetve, hogy problémám lesz a rendőrséggel is, ami megijesztett" - nyilatkozta.

A lebukáshoz az is hozzájárult, hogy miután az újdonsült magyarok regisztrálták magukat, Juhász, mint a horvátországi magyarság akkor még hivatalban lévő képviselője, levélben köszöntötte őket a magyar közösségben. Az index.hu beszélt Juhásszal, aki elmondta:a levelet követően többen jelentkeztek nála, és elmondták, félreértésről van szó, hiszen ők csupán pénzért akarnak a magyar listára szavazni, de nincs közük a magyarsághoz.

A horvát választások előtt az Orbán-kormány és a Fidesz nyíltan kiállt a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) mellett. Számukra a Mol–INA-ügy mellett a menekültválság miatt sem volt mindegy, kik kerül kormányra. Főleg annak megakadályozása volt fontos, hogy Zoran Milanović volt horvát kormányfő, a szocialisták vezetője visszakapaszkodjon a hatalomba.

Juhász Sándor azt mondta, arra nem lát esélyt, hogy megismételjék a választást, de minden azon múlik, hogyan áll hozzá az ügyhöz a politika, leállítják-e a felülről a nyomozást. A szóban forgó bűncselekményért minimum hat hónap börtön jár, és ha adott esetben egy parlamenti képviselőt elítélnek, meg kell válnia a mandátumától.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.