Kamu volt az egymilliárdos segély

Mégsem számíthat Szerbia egymilliárd euró segélyre az európai szolidaritási alapból. A félreértést Krisztalina Georgieva polgári védelmi és humanitárius segélynyújtásért felelős EU-biztos okozta. Az Európai Bizottság egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője a Tanjugnak azt állította, Georgieva tévesen fejezte ki magát, mert az alapban található teljes összeget említette. Ebből Szerbia csak kis részt kaphat.

Szerencsére a szolidaritási alap nem az egyetlen, amelytől Szerbia segélyt kaphat az árvízkárok utáni felújításra. Goran Svilanovics, a Regionális Együttműködési Tanács főtitkára elmondta, hogy Szerbia rendelkezésre állnak az IPA-, valamint az európai mezőgazdasági alapok is, amelyből az ország rendkívüli eszközöket kaphat humanitárius célokra. Belgrádnak eddig csaknem hatmillió euró segélyt utaltak hazai és külföldi személyek és szervezetek.

A szerb kormány szerdától péntekig háromnapos országos gyászt hirdetett, a hétvégére pedig valószínűleg megszüntetik az országos rendkívüli helyzetet. Alekszandar Vucsics miniszterelnök kijelentette: Szerbia tízszer nagyobb anyagi kárt szenvedett el az árvizek miatt, mint a régió többi országa. Több mint 30 ezer embert kellett kimenekíteni otthonaikból és az eddigi hivatalos adatok szerint 21 ember vesztette életét. Bár a helyzet javult, több helyen még mindig gátszakadás fenyeget.

A Ringier Axel Springer Media AG kezdeményezésére a Ringier Axel Springer csoport lapjai kampányt indítanak a szerbiai árvíz károsultjainak megsegítésére a BLIC alapítvány közreműködésével. Az adományokat a következő három számlaszámra várják. (A fizetési instrukciőkért kérjük, kattintson valamelyik hivatkozásra.)

10221949711 84 (EUR)
10221949711 66 (USD)
10221949711 45 (CHF)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.