Kampányhajrában váltanak taktikát

A „vitaszezon” végeztével megkezdték utolsó offenzívájukat az amerikai elnökjelöltek. Az sajtó szerint napi huszonnégy órás kampányra készül Barack Obama és Mitt Romney stábja is.

Az ingadozó államokban újabb és újabb tévéreklámok ömlenek majd a nézőkre, az elnök és kihívója pedig szinte folyamatosan úton lesz. Obama csupán szerdán négy államot látogatott meg: egy iowai beszéddel kezdte, utána Coloradóba ment, onnan Kaliforniába, illetve Nevadába repült.

Obama eszmecseréje egy kislánnyal kedden, az utolsó vita után az ohiói Daytonban. Fej fej mellett
U.S. President Barack Obama speaks with a little girl upon his arrival in Dayton, Ohio October 23, 2012. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS USA PRESIDENTIAL ELECTION TPX IMAGES OF THE DAY)

A Washington Post szerint a két kampány taktikát váltott. A lap szerint Obama a választásokig hátralévő kevesebb mint két hétben a hátrányból induló jelölt képét fogja mutatni, aki küzd az esélyesebb ellen – ugyanez a taktika segített neki 2008-ban az előválasztásokon Hillary Clinton ellen. Az elemzés szerint Romney pedig a nyugodt esélyes szerepét veszi fel, aki igyekszik kivárni a kampány végét.

A washingtoni Politico másféle irányváltást lát az Obama-kampányban. Szerintük az elnök csapatának a viták után fel kellett adnia az álláspontot, hogy Mitt Romney támadása elég lesz a győzelemhez. „Engem támadni nem egyenlő egy választási programmal” – ismételte szerdán a republikánus jelölt az utolsó vitában is elhangzott mondatát. Obama talán ennek hatására is döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza és sok millió példányban, húszoldalas füzet formájában is terjeszti programját. A lap szerint ezt már hónapokkal ezelőtt megírták, ám az elnök nem akarta újraválasztása esetén a következő négy évét ezekkel az ígéretekkel megkötni. A dokumentum nem sok újdonságot tartalmaz, összefoglalja az elnök álláspontját a legfontosabb kérdésekről, és összehasonlítja azokat Mitt Romney korábbi kijelentéseivel és lépéseivel.

Az országos közvélemény-kutatási adatok szerint a két jelölt fej fej mellett áll a versenyben, köztük a különbség hibahatáron belül van. A Washington Post és az ABC News szerdai felmérése szerint Obama a szavazatok 48, míg Romney 49 százalékára számíthat. Egy nappal korábban ugyanez éppen fordítva volt. De a választásokat államról államra kell megnyerni, a kulcsfontosságú „ingadozó” államok többségében pedig továbbra is az elnök vezet – azaz jelenleg ő az esélyesebb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.