Kamera rögzítette az MKP-politikus kivégzését

A szlovákiai rendőrség nagy erőkkel nyomoz Basternák László gyilkosának mielőbbi kézrekerítése érdekében.

A volt ógyallai (Hurbanovo) polgármester, eddigi Nyitra megyei képviselő - aki a Magyar Koalíció Pártja révkomáromi járási elnöki tisztségét is betöltötte - ügyét a szervezett bűnözés felderítését végző hivatal vette át - közölte érdeklőségünkre Martin Korch, az országos rendőfőkapitányság szóvivője. Több információnkat nem volt hajlandó megerősíteni. Úgy tudjuk, hogy a péntek esti gyilkosságot az áldozat családi háza előtt elhelyezett biztonsági kamera rögzítette, a felvételen a tettes alakja és bizonyos mértékig az arca is kivehető.

Szombat reggel a Nyitra megyei rendőrkapitányságra érkezett Daniel Lipsic, pénteken kinevezett új szlovák belügyminiszter, aki az illetékesektől részletes, írásos tájékoztatást kért, amelyben feltüntetik, hogy mit tettek március 31. óta, amikor ugyanezen a helyszínen követtek el sikertelen merényletet az ógyallai tisztségviselő ellen. Több szlovák internetes portál szerint a gyilkossággal gyanúsított személy már a rendőrség látókörébe került, a tvnoviny.sk tájékoztatása alapján szombat délután már elfogták, de ezeket az értesüléseket egyelőre senki sem erősítette meg.

Az 53 éves Basternák Lászlót péntek este kilenc óra előtt néhány perccel sörétes puskával ölték meg, amikor a feleségével együtt éppen hazatért a kutyasétáltatásból. A megyei képviselő röviddel azelőtt észrevette, hogy egy Honda Civic személygépkocsi követi őket. A gépkocsivezető az ablakból kihajolva megszólította őt, majd fegyvert ragadott, mire a politikus futni kezdett, de megbotlott. Ekkor az odaérkező, harminc év körüli férfi közvetlen közelről többször is tarkon lőtte őt. Majd az autóba ugorva menekülni akart, ám a zajra a házukból kiérkező felnőtt fia törvényesen tartott fegyverükkel a gépkocsi után lőtt, amelyet el is talált. Ezért a gyilkos gyalog nyert egérutat. A rendőrség röviddel ezután lezárta a környéket, de a tettest nem találta.

Basternák László március 31-én már túlélt egy merényletet. Akkor a máig ismeretlen tettes lövései célt tévesztettek. Daniel Lipsic ugyancsak ma közölte, hogy a történtek után felajánlották neki a rendőri védelmet, amelyet azonban ő elutasított. Májusban háza közelében egy járókelő működőképes pokolgépet fedezett fel, amelyet később a tűzszerészek hatástalanítottak. Az áldozat idén több névtelen levelet kapott, amelyekben magyar nacionalistának nevezték és életveszélyesen megfenyegették. Polgármesterként és megyei képviselőként is a törvényesség következetes híve volt, s határozottan fellépett különböző érdekcsoportok ellen.

Tavaly novemberben a közeli Komjáton (Komjatice) a Nyitra megyei önkormányzat alelnökének, Lubica Burdovának a házát gyújtották fel máig ismeretlen tettesek. Az asszony szombaton megkeresésünkre csupán annyit mondott, hogy végre véget kell vetni a szlovákiai alvilág gátlástalan garázdálkodásának, s annak, hogy a maffiózók tisztességes polgárok életét veszélyeztetik.

A Magyar Koalíció Pártjának mai rendkívüli, dunaszerdahelyi közgyűlésén a megdöbbent küldöttek egyperces néma felállással adóztak meggyilkolt kollégájuk emlékének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.