Kambodzsában harminc év után is marad a párt

A kambodzsai választási bizottság megerősítette a 28 éve hatalmon lévő kormányfő, Hun Sen pártjának győzelmét a július végi parlamenti választásokon.

Eszerint Sen pártja, a Kambodzsai Néppárt (CPP) győzött, az ellenzék fellebbezését visszautasítják. Megfigyelők már a választások előtt biztosra vették a belpolitikát évtizedek óta meghatározó, 28 éve hatalmon lévő kormányfő pártjának győzelmét.

A biztonság kedvéért Sen a megméretés előtt a választási törvényt is módosította, független választási megfigyelők pedig úgy vélekedtek, hogy a szavazás még kevésbé nevezhető szabadnak, mint az előzőek, mivel a szavazásra jogosultak listáját manipulálták, a választókat pedig megfélemlítették.

A kormányzó párt a választások másnapján azt állította, hogy megszerezte a mandátumok abszolút többségét. A Sam Rainsy vezette ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentési Párt (CNRP) pedig szinte azonnal bejelentette, hogy nem ismeri el az eredményt, a választási szabálytalanságok miatt azok kivizsgálását követeli, lehetőség szerint nemzetközi részvétellel.

Az előzetes eredmények szerint a CPP 68 mandátumhoz jutott, míg a fennmaradó 55 képviselői helyet a CNRP szerezte meg. A választási bizottság most megerősítette Sen pártjának győzelmét és az akkor megállapított mandátumkiosztást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.