Kiutasítanak Kambodzsából kínai ujgur menedékkérőket

Kiutasítottak szombaton Kambodzsából Kínába 20 ujgurt, aki elmenekült Kínából a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen idén kitört zavargások elől, és Kambodzsában menedékjogot kért - jelentette be szombaton a phnompeni belügyminisztérium szóvivője.

Az ujgurok egy titkos misszionáriushálózat segítségével jutottak ki Kínából, és néhány héttel ezelőtt érkeztek meg Kambodzsába. Azzal az indokkal utasítják ki őket az országból, hogy illegálisan léptek be oda - mondta a szóvivő. A csoporthoz tartozott még két ember, akik azonban eltűntek a délkelet-ázsiai országban - tette hozzá.

Kína jelentős nyomást gyakorolt Kambodzsára, hogy utasítsa ki az ujgur csoportot, amelynek tagjait bűnözőknek nevezi. Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnök egy négy országot érintő körút keretében vasárnap Phnompenbe látogat.

Az Egyesült Államok és az ENSZ azonban éppen arra próbálta meg rávenni Kambodzsát, hogy ne utasítsa ki az ujgurokat. Van több olyan ország, amely nem kényszerít arra ujgurokat, hogy visszatérjenek Kínába, mert attól tart, hogy ott megtorlás vár rájuk. Az Egyesült Államok például nem adja ki Kínának azokat az ujgurokat, akiket terrorizmus gyanújával fogva tartottak a guantánamói börtöntáborban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője szombaton, még a kiutasítás előtt Bangkokból elmondta: a szervezet egyelőre nem döntött arról, hogy megadja-e a Kambodzsában lévő ujgur csoport tagjainak a menekültstátust. Ugyanakkor arra kérték a phnompeni kormányt, hogy ne toloncolja ki őket.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.