Kalóztámadásokat hiúsítottak meg kínai és dán hadihajók

Kalóztámadásokat hiúsítottak meg kínai és dán hadihajók Szomália partjai közelében. A kínai haditengerészet egy olasz hajót mentett meg, a dán hadihajó pedig az Absalon HDSM egy kínai teherhajó elleni támadást hiúsított meg csütörtökön az Ádeni-öbölben.

A kínai haditengerészet egy olasz hajót mentett meg a tengeri rablóktól csütörtökön az Ádeni-öbölben - jelentette az Új Kína hírügynökség. Az AFP francia hírügynökség az Új Kínára hivatkozva korábban arról számolt be, hogy az incidens kedden történt.

A Hajkou (Haikou) torpedóromboló egyik helikoptere védte meg a libériai zászló alatt közlekedő hajót: figyelmeztető lövéseket adott le a gyorsnaszádokkal támadó kalózokra. A dpa német hírügynökség szerint az olasz hajó motorhiba miatt leállt, és már hozzáláttak megjavításához, amikor hirtelen feltűnt a tengeri rablók nagy sebességgel közeledő két naszádja. A kapitány S.O.S. jelzést adott le, a Hajkou ezután küldte a térségbe helikopterét.

Peking december végén vezényelt egy kisebb hajórajt az Ádeni-öbölbe, hogy kísérje a kalóztámadásoknak kitett kereskedelmi hajókat. A két torpedóromboló és az ellátóhajó történelmi küldetést teljesít: kínai hadihajók évszázadok óta most először látnak el feladatot az ország partjaitól távol.

Missziójuk kezdete óta a kínai hadihajók másodszor siettek egy veszélybe került kereskedelmi hajó segítségére: január 29-én a Vuhan  (Wuhan) torpedóromboló egy görög hajó elleni kalóztámadást akadályozott meg. Az AP amerikai hírügynökség előzőleg azt állította, hogy a kínai hadihajók most kerültek először közvetlen  összetűzésbe szomáliai kalózokkal.

A dán hadihajó, az Absalon HDSM egy kínai teherhajó elleni támadást hiúsított meg csütörtökön az Ádeni-öbölben, miután vette a bajba került hajó kapitányának vészjelzését.
A dán haditengerészek feltartóztattak egy gyanús bárkát, amelyen fegyvereket - egy rakétavetőt, négy AK-47 gépkarabélyt, két gránátot és egy kést - találtak, ezeket elkobozták. A teherhajó legénységének sikerült távol tartania a tengeri rablókat azzal, hogy tűzoltófecskendőkkel locsolta őket. A támadási kísérlet közben a kínai hajó két matróza megsérült - tudatta közleményben a Bahreinben állomásozó V. amerikai flotta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.