Kalóztámadás a Balti-tengeren

A kalózok „Rendőrség" feliratú, felfújható csónakon érkeztek és tört angolsággal kábítószer-nyomozóknak adták ki magukat. Túszaiikal különösen kegyetlenül bántak.

A máltai lobogó alatt hajózó finn teherszállítót nyolc-tíz símaszkot viselő, felfegyverzett támadó kerítette hatalmába egy hete, a hajnali órákban, Öland szigetétől északkeletre. „Rendőrség" feliratú, felfújható csónakon érkeztek és tört angolsággal kábítószer-nyomozóknak adták ki magukat.

A kalózok különösen kegyetlenül bántak túszaikkal: a a legénység egyik tagjának kiverték a fogait, a többieket pedig puskatussal ütlegelték. 12 órán keresztül tartott szenvedésük, míg végre fellélegezhetett az „Arctic Sea" 15 tagú, többségében orosz legénysége. A kalózok végül visszatértek saját csónakjukba, majd elviharzottak.

A svéd rendőrség megítélése szerint ez az első eset balti-tengeri kalózkodásra a modern korban.
A tengeri haramiák akciója csak most került nyilvánosságra. A svéd rendőrség nagy erőkkel indított nyomozást. A gyanú szerint a drogmaffia áll az ügy hátterében. A nyomozás vezetője elmondta, hogy a teherjárművet üzemeltető társaság először a helsinki orosz nagykövetségnek jelentette az incidenst.

A moszkvai hatóságok azonban csak közel egy héttel a kalózakciót követően értesítették a svéd társszerveket. A nyomozás vezetője hozzátette, még sok a nyitott kérdés, ennek ellenére nincs közvetlen kapcsolatuk a legénységgel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.