Kalózkodással vádolnák meg Indiában az olasz tengerészgyalogosokat

A két halász gyilkosai akár tíz évet is kaphatnak. Róma háborog.

Olaszország nem terrorista ország – bírálta hétfőn érezhető ingerültséggel Enrico Letta miniszterelnök hivatala, hogy kormányzati bejelentések szerint Indiában kalózkodás miatt akarnak vádat emelni Massimiliano Latorre és Salvatore Girone ellen. A két olasz tengerészgyalogos három éve lőtt le két helyi halászt Indiában a keralai partoknál, állításuk szerint abban a hiszemben, hogy kalózok közelítenek ahhoz a szállítóhajóhoz, az Enrica Lexie-hez, amelyet védtek. Most őket vádolnák kalózkodással a kettős gyilkosság miatt.

Kalózkodásért a két olasz tengerészgyalogos fejenként tíz év börtönt kaphat. Delhi a múlt héten jelezte, hogy az ügyészség eltekint attól, hogy halálbüntetést kérjen rájuk.

Az ügy három éve folyamatosan feszélyezi a két ország viszonyát. Róma először azon akadt ki, hogy bár Lattorét és Gironét nem sokkal a halászok megölése után az indiaiak már el is kapták, két év után sem emeltek vádat ellenük. Az akkori olasz kormány a tavalyi parlamenti választásokra hivatkozva kérte és el is érte, hogy a két tengerészgyalogos egy időre visszatérhessen a hazájába. Ennek a feltétele az volt, hogy Lattore és Girone a per kedvéért azért újra megjelenik Delhiben. Mivel ez az ígéret ellenére határidőn belül nem történt meg, az indiai kormány fogta magát, és megfosztotta a diplomáciai mentelmi jogától Daniele Mancini olasz nagykövetet. Róma végül engedett a nyomásnak, a két tengerészgyalogost visszaküldték Indiába. Most a delhi nagykövetségen dolgoznak.

Az indiai legfelsőbb bíróság február 18-ra tűzte ki azt a meghallgatást, amelyen eldől, hogy Lattorénak és Gironénak végül milyen váddal kell szembenéznie a két halász megölése miatt, de ahogy Letta hivatalának a hétfői közleménye is sugallja, Róma már előre háborog. A közlemény szerint a kalózkodás vádja teljességgel elfogadhatatlan és sérti Olaszország szuverenitását is, főleg úgy, hogy az indiaiak három vádemelés nélkül eltelt év után kezdték el emlegetni a dolgot. A hivatalos olasz álláspont szerint Lattorét és Gironét a hazájukban kell felelősségre vonni. Már csak azért is – mondják Rómában –, mert a 2011-es incidens nemzetközi vizeken történt, és nem indiaiakon, ahogyan Delhiben állítják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.