Kalózkodással vádolják meg a Greenpeace aktivistáit

A Prirazlomnaja orosz olajfúró torony megtámadása miatt kalózkodás vádjával büntetőeljárást indítottak a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái ellen.

Vlagyimir Markin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője elmondta, hogy a Murmanszkból kapott előzetes vizsgálati anyagok alapján indították meg az eljárást a fúrótoronynál végrehajtott akció résztvevői ellen. Markin szerint az aktivisták "megpróbáltak elfoglalni egy olajfúró platformot", és ez "jogi aggályokat vet fel a szándékukkal kapcsolatban". Ráadásul a hajó tele volt elektronikai eszközökkel, és nem világos, hogy mi volt ezekkel a céljuk. „Nehéz elhinni, hogy ezek az úgynevezett aktivisták nem tudták, hogy az olajfúró torony egy nagyon veszélyes szerkezet. Így bármilyen illetéktelen akció balesethez vezethet, ami nemcsak az embereket, hanem az ökológiát is veszélyezteti, amit pedig fanatikusan védenek” – jelentette ki Markin.

A Greenpeace kedden közleményben kijelentette, aránytalan az orosz hatóságok reakciója, az aktivistáik békésen tiltakoztak. Követelték, hogy jogászaik azonnal beszélhessenek azzal a harminc aktivistával, akiket törvényi képviselet nélkül tartanak fogva már több mint négy napja. Közölték, még mindig nem értesítették őket arról, hogy hivatalosan is eljárást indítanak az aktivistáik ellen, az orosz hatóságok még nem vették fel velük a kapcsolatot.

A Greenpeace aktivistái az északi-sarkvidéki olajkitermelés ellen tiltakoztak a múlt szerdán a Barents-tengerre nyíló Pecsora-öbölben lévő fúrótoronynál. Néhányan megpróbáltak felmászni a Gazprom cég olajfúró platformjára, de a határőrség figyelmeztető lövésekkel megakadályozta őket ebben. Az Arctic Sunrise nevű jégtörőt csütörtökön a levegőből foglalták el a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB, korábban KGB) géppisztolyos határőrei, majd Murmanszk kikötőjébe vontatták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.