Börtön várhat a Greenpeace-aktivistákra

Oroszországban a nemzetközi környezetvédő szervezet harminc tagját tartják előzetesben, miután néhányan megpróbáltak felmászni egy északi-sarkvidéki tengeri olajfúró platformra.

Még nem egyértelmű, mivel gyanúsítják meg az orosz hatóságok azokat a Greenpeace-aktivistákat, akiket a múlt héten vettek őrizetbe, miután néhányan közülük megpróbáltak felmászni egy északi-sarkvidéki orosz, tengeri olajfúró platformra, a Prirazlomnajára. A nemzetközi környezetvédő szervezet harminc tagja az Arctic Sunrise jégtörő fedélzetén jutott el a Gazprom gázipari társaság létesítményéhez, amelynél fegyveres orosz határőrök szállták meg, majd egy Murmanszkhoz közeli kikötőbe vontatták a hajót. A nemzetközi legénység tagjait, akik között amerikai, argentin, ausztrál, brazil, brit, cseh, dán, finn, francia, holland, kanadai, lengyel, olasz, orosz, svéd, török, új-zélandi és ukrán állampolgárok vannak, két napra előzetes letartóztatásba helyezték, és kihallgatásuk szerdán is zajlott.

Az első jelentések szerint az öttől tizenöt évig terjedő börtönnel büntethető kalózkodás miatt indítanak eljárást ellenük, amit megütközést fogadott a Greenpeace moszkvai kirendeltsége. Jogi elemzésük szerint ugyanis nem lehet a büntető törvénykönyv e cikkelye alapján felelősségre vonni a békés aktivistákat, akik semmilyen erőszakos eszközt nem alkalmaztak, és csak az északi-sarki olajkitermelés környezeti veszélyeire akarták felhívni a figyelmet.

A természeti kincsekért és a környezetvédelemért felelős orosz miniszter, Szergej Donszkoj viszont arról beszélt, hogy a Greeneace-akció túlságosan agresszív volt, és korábban hasonló véleményt fogalmazott meg Szergej Ivanov, az elnöki hivatal vezetője is. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség ugyanakkor arról számolt be, hogy végül mégis más törvénycikk alapján indíthatnak eljárást a gyanúsítottak ellen.

Maga Vlagyimir Putyin, aki szót ejtett az ügyről finn kollégájával, Sauli Niinistővel tartott találkozóján is, azt mondta, hogy az akcióban részt vevő környezetvédők nem kalózok ugyan, de formálisan el akarták foglalni az olajfúró platformot és ezzel megsértették a nemzetközi jogot. Az orosz államfő az Észak-sark – a párbeszéd területe című nemzetközi konferencián nyilatkozva azt tanácsolta a Greenpeace-nek, hogy hagyjon fel az ilyen megmozdulásokkal, és inkább az észak-szibériai jamal-nyenyec autonóm körzet közigazgatási központjában, Szalehardban zajló értekezleten és a hozzá hasonló fórumokon fejtse ki álláspontját.

Az orosz ügyészség arra alapozza az Arctic Sunrise fedélzetén őrizetbe vettek elleni fellépést, hogy akciójukat kizárólagos orosz gazdasági érdekövezetben hajtották végre. Eleinte még az is felvetődött, hogy terrorizmus vádjával indítanak eljárást ellenük, mert az olajfúróhoz indított csónakokon „robbanószerkezetre emlékeztető tárgyat” láttak. A környezetvédők viszont azt állítják, hogy az Arctic Sunrise a veszélyesnek minősített három tengeri mérföldnél nagyobb távolságra manőverezett a fúrótorony környékén, a határőrkommandó akciója pedig nemzetközi vizeken érte.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.