Kakasviadalokon bukott le a román király lánya

A felmérések szerint Romániában a királyságnak fél évszázada nem volt annyi híve, mint manapság. Ezért is érinti rendkívül érzékenyen a családot I. Mihály harmadik lányának a letartóztatása.

Irina Walkert pénteken vették őrizetbe tiltott kakasviadalok rendezése miatt az Egyesült Államokban. Az amerikai hatóságok azzal vádolják őt és férjét, hogy Oregon állambeli farmjukon, tavaly áprilistól az idei év májusáig legalább tíz alkalommal szerveztek illegális szerencsejátékokat.

A hír meglehetősen érzékenyen érinti a monarchia visszaállításában reménykedő királyi családot. Július végi felmérések ugyanis azt mutatták, hogy minden korábbinál népszerűbb a királysághoz való visszatérés gondolata. A választók 27 százaléka mondta azt, hogy támogatná a köztársasági államforma lecserélését egy esetleges népszavazáson, miközben a kilencvenes évek végén még a lakosság tíz százalékát sem tették ki a királyság hívei.

Walker letartóztatása kapcsán viszont sokan levonták a következtetést: lehet, hogy a monarchia stabilitást kölcsönöz az országnak, de ez egyáltalán nem vehető biztosra, ha a korona egy ilyen „félresikerült” sarj fejére kerül. Sokan felidézték, hogy Irina nagyapja, II. Károly botrányos magánéleténél csak az 1938-ban bevezetett diktatúrája volt visszataszítóbb.

A tiltott küzdelmekről időközben napvilágra került részletek egyáltalán nem tüntetik fel kedvező fényben a „király sarjat”. A viadalok a hatóságok szerint valóságos vérfürdőbe torkolltak, a küzdőtérre küldött állatok lábára ugyanis mindenféle vágóeszközöket rögzítettek. A házigazda John Wesley Walker, nyugalmazott rendőr egyfajta biztonsági főnököt szerepét is játszotta, miközben a „hercegnő” sört és tacót árult a fogadni érkezett vendégeknek. A Walker-család a szervezés fejében visszatartotta a fogadásokra feltett összegek 10 százalékát.

Mihályt a kommunisták mondatták le 1947-ben, a család gyakorlatilag azóta reménykedik a visszatérésben. Az exuralkodó legnagyobb lánya, Margit hercegnő közvetlenül a rendszerváltás után visszatért Romániába, ahol főleg karitatív tevékenységével dolgozik a királyi házról alkotott kép megváltoztatásán. A lakosság 19 százaléka szerint ő lehetne az uralkodó a monarchia visszaállítása esetén. A kétezres években Mihály király is visszaköltözött Romániába, miután a család visszakapta a kommunizmus idején államosított ingatlanai jelentős részét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.