Kakaóba fulladó ország

Egy abidjani szállodában barikádozta el magát Alassane Outtara, a 2010 novemberi elefántcsontparti elnökválasztás győztese. A nyugat-afrikai ország egyre közelebb kerül a polgárháborúhoz.

A káosz és a törvénytelenség kezd eluralkodni Abidjanban, Elefántcsontpart legnagyobb városában. Laurent Gbagbo fegyveresei házról házra járnak, és otthonuk felgyújtásával, kifosztásával fenyegetik azokat a minisztereket és politikusokat, akik a 2010 novemberi elnökválasztás győztese, Alassane Outtara mellett foglaltak állást. Outtara ugyanis hiába nyerte meg a választásokat, Gbagbo érvénytelenítette az eredményeket, és máig hatalomban maradt.

Az Alassane Outtarát támogató Köztársasági Erők fegyveresei ellenőrzik a a Libériával határos vidéket.
A fighter from the Republican Forces rebels smokes a cigarette in the village of Pekanhouebly on the border of Ivory Coast and Liberia, March 24, 2011. The U.N. Human Rights Council agreed on Friday to send an independent commission to investigate killings and other crimes in Ivory Coast which is on the verge of civil war. Picture taken March 24, 2011. REUTERS/Simon Akam (IVORY COAST - Tags: SOCIETY POLITICS CIVIL UNREST)

– A nyugat-afrikai országgal szemben gazdasági szankciókat léptettek életbe, az emberjogi csoportok pedig rendszeresen tájékoztatnak a Gbagbo fegyveresei által végrehajtott emberrablásokról és gyilkosságokról. Ám semmi sem változik – meséli az öt éve Elefántcsontparton élő Ágai Zoltán.

Az abidjani EU-misszió magyar diplomatája hozzátette: mostanáig két ország maradt Gbagbo támogatói között, Dél-Afrika és Angola. Ám néhány hete az Afrikai Unió is kinyilvánította, hogy Outtarát tekinti elnöknek, így Dél-Afrika jelezte, ezt  tekinti irányadónak, majd csatlakozott hozzá az angolai  külügyminiszter is.

A magára maradt Gbagbo polgárháború kirobbantásával fenyegetőzik. Ehhez minden eszköze megvan, hiszen a hadsereg vezérkara őt támogatja. Viszont csak az ország kisebbik részét, a fővárost is magában foglaló déli vidéket felügyeli.

A zűrzavaros helyzet a gazdaságot szinte megbénította, a bankok is zárva tartanak. A nemzetközi közösség által elrendelt embargó miatt nem működik a több mint 20 millió lakosú ország két legnagyobb kikötője, és a raktárakba szorult mintegy 450 ezer tonna kakaó, a tavalyi termés háromötöde. Hamarosan új szállítmány érkezik, de azt már nincs hová tenni. A világ kakaótermelésének 40 százalékát adó Elefántcsontpart „belefullad” saját export-cikkébe, miközben a lakosság éhezik.

Az ENSZ 32 millió dolláros humanitárius segélyt ajánlott fel, de ebből csak 7 millió érkezett a helyszínre. Az elmúlt négy hónapban 440 embert gyilkoltak meg, a világszervezet becslései alapján egymillióan menekültek el az országból. Tízezer ENSZ-kéksisakos és ezer fős francia katonai kontingens próbálja fenntartani a rendet, de a fővárosban inkább csak Gbagbo fiatal milicistáit látni. Ők ellenőrző pontokat állítottak fel, találomra megállíthatnak bárkit; előfordul, hogy diplomata rendszámú gépkocsiból rángatnak ki embereket. A kettős hatalom a káosznak kedvez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.