Kadirov kacsalábon

330 millió dollárból húzta fel a csecsen elnök legújabb rezidenciáját, miközben a terület évi egymilliárd dollár támogatást kap Moszkvától.

Tízmilliárd rubelért (mintegy 75 milliárd forintért) hozták tető alá Ramzan Kadirov legújabb rezidenciáját Groznijban. A huszonhat hektáros telken elterülő ingatlan százfős személyzetére további 84 millió rubelt (630 millió forintot) különítettek el – írta a Novaja Gazeta. A csecsen elnök luxusvillája – amelyet a közeljövőben adnak át – annak fényében elgondolkodtató, hogy a kaukázusi köztársaság hivatalosan az orosz központi költségvetés támogatására szorul.

– Nem tudom, honnan jön a pénz. Allah adja – mondta tavaly születésnapi sajtótájékoztatóján a 35 éves csecsen vezető, amikor újságírók a nagyberuházások forrásait firtatták. A központi költségvetés azonban önmagában is nagy összeget fordít az 1999 végén megindított második csecsen háborúban szinte földig rombolt Groznijra. 2025-ig csaknem 14 milliárd dollárt irányoztak elő.

A látványos beruházások – Észak-Kaukázus legnagyobb mecsetje, Groznij City csaknem öt hektáron felhúzott toronyházai – láttán az orosz társadalom mind elutasítóbban fogadja a költségvetési pénzek áramlását dél felé. "Elég a Kaukázus táplálásából" - szól az ellenzék egyik lózungja. A szlogen mind a korrupt elit ellátását ellenző demokratikus ellenzék, mind a nacionalista csoportok hangulatát jól tükrözi. 

Felmérések szerint Oroszország lakosságának 42 százaléka sokallja a támogatást, negyede tartja elegendőnek, két százalék kevesli, 31 százalék nem válaszol – idézett fel egy tavalyi felmérést az Interfax.

A teljes észak-kaukázusi szövetségi régióra 2025-ig az orosz kormány 3900 milliárd rubelt (143 milliárd dollárt) szán.

Igaz, a csecsen vezetés szerint köztársaságuk nem feltétlenül szorulna segítségre. Kadirov – és apja, a Moszkvával szövetséget kötött egykori ellenálló, akivel már elnökként végzett egy bomba 2004-ben az ünnepi tribünön – többször puhatolózott a Kremlnél, hogy milyen módon kaphatá meg Csecsenföld a régióban zajló olajtermelés feletti kontrollt. Az évi kétmillió tonna olaj kitermeléséért a Groznyeftyegaz felel, amelynek többségi tulajdonosa az orosz állami Rosznyefty.

Elemzők szerint Kadirovnak így be kell érnie a nagyvonalú állami dotációval, és azzal, hogy Csecsenföld irányítását illetően szabad kezet kap, cserébe a Moszkvával való szövetség hangoztatásáért.

Kadirov működését sem Vlagyimir Putyin kormányfő, sem Dmitrij Medvegyev elnök nem kritizálta.

A general view of the new Grozny City residential and commercial complex in the Chechen capital Grozny October 5, 2011. Grozny, largely destroyed during two post-Soviet wars against separatist rebels, has been rebuilt by a Kremlin-backed government l
A general view of the new Grozny City residential and commercial complex in the Chechen capital Grozny October 5, 2011. Grozny, largely destroyed during two post-Soviet wars against separatist rebels, has been rebuilt by a Kremlin-backed government lead by Ramzan Kadyrov. REUTERS/Yelena Fitkulina (RUSSIA - Tags: CITYSPACE)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.