Kadirov továbbra is Putyin jobbkeze Csecsenföldön

Putyin ismét meghosszabbította Ramzan kadirov megbízását. Szerinte Kadirovnak még inkább úgy kellene viselkednie, ahogy Moszkva elvárja tőle.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken meghosszabbította Ramzan Kadirov csecsenföldi vezetői megbízatásá, a Kremlben tartott találkozójukon Putyin kifejezte reményét, hogy a politikus jelölteti majd magát az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban szeptemberben megrendezendő választásokon.

Putyin elmondta, hogy Kadirov április 5-én lejáró csecsen elnöki megbízatását abból kiindulva hosszabbította meg (ügyvivő vezetővé nevezve  ki Kadirovot), amit az elmúlt években Csecsenföld és egész Oroszország lakosságáért tett. Reményét fejezte ki, hogy a csecsenek a közelgő választáson elismerik majd a köztársaság vezetőjének érdemeit.

Az orosz elnök ugyanakkor sürgette, hogy Kadirov fordítson nagyobb hangsúlyt a szövetségi szervekkel való szorosabb együttműködésre, különösen biztonsági kérdésekben (sajtóértesülések szerint a csecsen vezető tavaly a szövetségi hatóságok elleni tűzparancs kiadásával fenyegetőzött), akárcsak arra, hogy az oroszországi törvényeket maradéktalanul betartsák Csecsenföldön. Felhívta a csecsen vezető figyelmét a helyi fiatalságot sújtó munkanélküliség problémájára is.

Putyin elismerte, hogy Csecsenföld - jelentős mértékben a vitatott módszerei miatt bírált Kadirov "erőfeszítéseinek" köszönhetően - biztonságosabbá vált az orosz állampolgárok számára, mint "több más helyszín Oroszország térképén". Méltatta a szakadárok ellen folytatott két háború okozta rombolások helyreállításában és a helyi lakosság életszínvonalának emelésében elért eredményeket.

A 39 éves Ramzan Kadirov ellentmondásos politikai utat járt be. Az első, 1994-1996 között lezajlott csecsen háború idején apjával együtt még a szakadárok oldalán, az orosz hadsereg ellen harcolt, 1999-ben azonban apja, Ahmad Kadirov csecsen mufti oldalán átállt Moszkvához. Apja később Csecsenföld elnöke lett. Ahmad Kadirov 2004. május 9-én pokolgépes merényletben vesztette életét.

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldet 2007. április 5. óta vaskézzel irányítja Ramzan Kadirov, akinek az észak-kaukázusi iszlamista lázadás elfojtását célzó, jogi értelemben erősen megkérdőjelezett erőfeszítéseit a Kreml támogatja.

Kadirov egyébként február 27-én az NTV orosz televíziónak még úgy nyilatkozott, hogy az ő ideje lejárt a köztársaság vezetőjének posztján, és Putyinnak mást kellene kineveznie Csecsenföld kormányzására. Március 2-án arról beszélt, hogy idejét kilenc gyermekének nevelésére kívánja fordítani, de "kész teljesíteni Oroszország elnökének minden parancsát".

Kadirov a Csecsenföld "pacifikálását" megvalósító erőfeszítései mellett korábban harcosokat ajánlott hangzatosan a kelet-ukrajnai szakadárok megvédésére és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni szíriai fellépéshez.

Az Észak-Kaukázusban egyébként hozzájárult a feszültség fokozásához, hogy a Csecsenfölddel szomszédos Ingusföld vezetője, Junisz-Bek Jevkurov csütörtökön bejelentette, hogy a köztársaság bűnüldöző szervei megkezdték a helyi muftiátus (muszlim lelki vezetőség) intézményeinek felszámolását. Isza Hamhojev ingus muftit, aki korábban szembeszállt az iszlám fundamentalista áramlataival, Ingusföldön egyebek között valutacsempészéssel gyanúsították meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.