Kadhafival hozták hírbe Sarkozyt

Az újraválasztásáért küzdő francia elnök szerint gyalázatos hamisítvány, a szocialista ellentábor szerint viszont „ügyészért kiáltó súlyos vád” az hétvégén közzétett dokumentum, amely szerint Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor 50 millió euróval finanszírozta volna Sarkozy 2007-es kampányát.

A május 6-i második forduló előtt egy héttel publikált anyag állítólag Músza Kúsza volt líbiai belügyminiszter feljegyzése, amelyben arról van szó, hogy 2006-ban találkozott Brice Hortefeux-vel, Sarkozy bizalmasával, a későbbi francia belügyminiszterrel, akivel olyan megállapodás jött létre, hogy  Kadhafi 50 millió eurót juttat a későbbi elnök kampányköltségeinek fedezésére.

Az ügyet a francia sajtó erős fenntartásokkal kezeli, ám az állítólagos dokumentum az elnökválasztási lázban égő országban kétségkívül alkalmas bizonyos kampánycélokra. A jobboldali tábor átlátszó kampánytrükknek minősítette az esetet, a baloldal viszont azonnali vizsgálatot követel az ügyben. A vasárnap közzétett közvéleménykutatási eredmények szerint Francois Hollande szocialista jelölt az egymás után kipattanó botrányok ellenére tartja 7-8 százalékos előnyét konzervatív ellenfelével szemben – Sarkozy stábja azonban megkérdőjelezi a felmérések hitelét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.